Deutsch Tamás: Az EP az alelnökökről és a háznagyokról tartott szavazás során több millió uniós választópolgár akaratát vette semmibe

Az európai parlamenti képviselők többségét adó baloldali blokk több millió uniós választópolgár akaratát vette semmibe azzal, hogy nem választotta be a háznagyok közé a Patrióták Európáért EP-frakció jelöltjét, Szekeres Pált, a Fidesz–KDNP EP-képviselőjét – jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője Strasbourgban szerdán, a szavazás után Szekeres Pállal tartott közös sajtótájékoztatóján.

Forrás: MTI2024. 07. 17. 13:52
DEUTSCH Tamás
Európai Parlament Fotó: Purger Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A többséget adó baloldali blokk felhatalmazva érzi magát arra, hogy felülbírálja az európai választópolgárok döntését, visszaél a választóktól kapott mandátumokkal, és az EP-pozícióját arra használja fel, hogy átírja az európai választópolgárok EP-választáson kinyilvánított akaratát” – írta Deutsch Tamás.

Úgy vélte, hogy bár a választók politikai értelemben a változás mellett szavaztak, a baloldali blokk, a néppárt, a szocialisták, a zöldek, a liberálisok és a kommunisták a változatlanság pártján állnak, a választók akaratát akár a demokrácia szabályainak megsértése árán is igyekeznek figyelmen kívül hagyni. Ugyanígy akár a demokrácia szabályait, sőt az EP működésére vonatkozó uniós jogszabályokat sem tartják be, ha ez sérti hatalmi törekvéseiket – tette hozzá.

A fideszes politikus elmondta, csak növeli a frakció és a Fidesz–KDNP-delegáció harci kedvét a szerdai, háznagyokról szóló választás, illetve az EP keddi, az alelnökök személyéről rendezett voksolása, amelyen a Patrióták Európáért frakció két jelöltje – Klara Dostalova és Fabrice Leggeri – közül egyik sem kapott elegendő szavazatot.

Deutsch Tamás kiemelte: a frakció a harmadik legnagyobb az EP-ben, így ezek a pozíciók jártak volna jelöltjeiknek, ám azt is hozzátette: nem is bíztak benne, hogy megkapják a szükséges szavazatokat. Emlékeztetett arra is, hogy az EP a jövő héten tart szavazást a szakbizottságok elnöki és alelnöki tisztségeiről, amelyeken súlyánál fogva a Patrióták Európáért frakciónak két-három elnöki és 8-12 alelnöki pozíció járna. 

Nem fogunk kitérni ez elől a megmérettetés elől sem

– mondta Deutsch Tamás, és hozzátette: érvényt fognak szerezni a választópolgárok akaratának.
Kitért továbbá a szerdai szavazás emberi oldalára is, szégyenteljesnek nevezte azt, és rámutatott arra, hogy bár az EP balos képviselői gyakran emlegetik az esélyegyenlőséget és a sokféleséget, mégsem szavaztak bizalmat a fogyatékossággal élő Szekeres Pálnak.

Nem lehet emellett szó nélkül elmenni, és nem is akarunk

 – szögezte le.
Szekeres Pál a sajtónak kiemelte: sokan úgy szavaztak, hogy – bár képviselőtársainak bemutatkozó levelet is küldött, amelyben vázolta céljait és elképzeléseit – nem ismerték őt.

Elmondta, a szavazás eredménye nem befolyásolja az EP-ben végzett munkáját, amelyben továbbra is igyekszik helytállni.

Nem zárta ki azt sem, hogy a voksolók esetleg úgy gondolták, egy fogyatékossággal élő háznagy nem tudná ellátni a feladatát, ám, mint mondta, azoknak, akik emiatt nem szavaztak rá, a saját lelkiismeretükkel kell elszámolniuk.

Továbbra is úgy gondolom, vállalni kellett a jelöltséget (…). Nem a felkészültségemmel, a tapasztalatommal vagy a nyelvtudásommal volt a hiba

 – szögezte le, és úgy vélte: nehezen magyarázható azoknak az érve, akik nem támogatták.
 

Borítókép: Deutsch Tamás, a Fidesz–KDNP EP-delegációjának vezetője a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának tisztújító ülésén Strasbourgban a júniusi választások eredményeképpen létrejövő Európai Parlament alakuló ülésének napján, 2024. július 16-án (Fotó: MTI/Purger Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.