Egymás után jelentik be a demokrata politikusok, hogy nem kérnek Bidenből

Egyre jobban ég az idős elnök lába alatt a talaj. Saját párttársai sem akarják már Joe Bident indítani Donald Trump ellen.

2024. 07. 11. 7:39
BIDEN, Joe
Washington, 2024. július 10. Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a NATO alapításának 75. évfordulója alkalmából tartott háromnapos csúcstalálkozó elsõ napján, 2024. július 9-én a washingtoni Mellon Auditóriumban. Az Észak-atlanti Szerzõdés Szervezete (NATO) alapító egyezményét a Washingtoni Szerzõdést 1949. április 4-én írták alá a Mellon Auditóriumban. MTI/AP/Evan Vucci Fotó: Evan Vucci
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Earl Blumenauer a kilencedik demokrata kongresszusi képviselő, aki felszólította Joe Biden elnököt, hogy mondjon le arról, hogy elindul a novemberi elnökválasztáson.

Habár ez az elnök és a first lady döntése, remélem, arra a következtetésre jutnak, mint én és mások. Biden elnök nem lehet a demokrata elnökjelölt

 – fogalmazott közleményében a politikus.

Joe Biden amerikai elnök (k) beszél Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (j) és Keir Starmer brit miniszterelnök között a NATO washingtoni csúcstalálkozójának ülésén 2024. július 10-én. (Fotó: MTI/AP/Jacquelyn Martin)
Joe Biden amerikai elnök (középen) beszél Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (jobbra) és Keir Starmer brit miniszterelnök között a NATO washingtoni csúcstalálkozójának ülésén 2024. július 10-én (Fotó: MTI/AP/Jacquelyn Martin)

Blumenauer ugyan dicsérte Biden elmúlt években nyújtott teljesítményét, de egyértelműen beállt azon demokrata párti politikusok sorába, akik szerint az idős elnöknek mennie kell. A jelenlegi ciklusa után nyugdíjba vonuló oregoni demokrata azt mondta, hogy „az ország előtt az a kérdés, hogy az elnöknek folytatnia kell-e, s indulnia kell-e az újraválasztásért”.

Ez nemcsak az elnöki mandátum meghosszabbításáról szól, hanem a demokrácia védelméről

 – tette hozzá Blumenauer.

Rajta kívül nyolc másik képviselőházi demokrata politikus is nyilvánosan felszólította Bident, hogy lépjen ki a versenyből. Ők Llyod Doggett, Raúl Grijalva, Seth Moulton, Mike Quigley, Angie Crai, Adam Smith, Mikie Sherrill és Pat Ryan.

Blumenauer nyilatkozata csak megerősíti a demokraták rettegését. Attól félnek ugyanis, hogy mivel Joe Biden még versenyben van, a jelenlegi elnök jelölése veszélyezteti azt, hogy a párt novemberben megtartsa a Fehér Házat.

Biden katasztrofális vitateljesítménye óta az interjúkban kitart amellett, hogy továbbra is versenyben marad, de saját párttársai, és most már a hírességek nyilatkozatai is rávilágítanak a demokraták szorongására.

Mint arról korábban beszámoltunk, az elnökjelöltségtől való visszalépésre kérte Joe Bident a The New York Times című napilapban szerdán megjelent vendégcikkében George Clooney amerikai színész, arra hivatkozva, hogy a hivatalban lévő amerikai elnökkel – annak idős kora miatt – a Demokrata Párt nem tud nyerni a republikánusok várható jelöltjével, Donald Trumppal szemben a novemberi elnökválasztáson.

Úgy tűnik tehát, hogy a június végi televíziós vitában nyújtott szánalmas teljesítménye még Joe Biden amerikai elnök legelszántabb támogatóit is elriasztotta.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a NATO alapításának 75. évfordulója alkalmából tartott háromnapos csúcstalálkozó első napján, 2024. július 9-én a washingtoni Mellon Auditóriumban (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.