Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Embercsempészek öltek meg tíz migránst a tengeri átkelés közben

Az embercsempészek kegyetlensége végzett tíz illegális migránssal a tengeri átkelés során. Évente több ezer személy vész hullámsírba, mégis folyamatosan indítják útnak az embercsempészek a lélekvesztőket. A Földközi-tengeren tevékenykedő civil szervezetek pedig továbbra is Olaszországot és Európát vádolják az embertelen migrációs politika miatt.

2024. 07. 02. 20:29
Migrants disembark in Naples
NAPLES, ITALY - MAY 6: A migrant gets off the ship after the arrival of the Life Support ship by Emergency NGO at Naples harbour in Naples, Italy on May 6, 2024. The ship was carrying 87 migrants rescued in the Mediterranean Sea on May 3, 2024. Stringer / Anadolu (Photo by STRINGER / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Fotó: Anadolu via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még mindig a Földközi-tenger minősül a legveszélyesebb migrációs folyosónak, melyen évente több ezer ember veszíti életét. 

A statisztikák szerint 2023-ban 2300 személy halt meg vagy veszett nyoma a tengeri átkelés során. Ez a szám az elmúlt tíz évben 25 ezer volt. 

A helyzetet súlyosbítja, hogy nemcsak a tengeri szerencsétlenségekkel kell számolnia az illegális bevándorlóknak, hanem az embercsempészek embertelen bánásmódjával is, akik kizárólag a haszon megszerzésére koncentrálnak, teljes mértékben figyelmen kívül hagyva a biztonsági szempontokat. Hiába fizetnek több ezer eurót, hogy Európába juttassák őket, nincs garancia a megérkezésre. 

Sajtóhírek szerint június 17-én tíz személy vesztette életét a Földközi-tengeren. Az embercsempészek a hajó aljába kényszerítették és késsel megfenyegették őket, mivel a túlzsúfolt járművön egész egyszerűen nem volt hely. 

Az eset csaknem két hete történt, egy Líbiából induló, bangladesi származású illegális bevándorlókat szállító migránshajó balesetet szenvedett. 54 személyt sikerült Lampedusa szigetén biztonságba helyeznie az olasz parti őrség munkatársainak. Tíz férfinak azonban csak a holttestét találták a hajóban helyszínre érkező civil hajók. Civil szervezetek még akkor is Olaszországot és Európát vádolta a szerintük a zárt kikötők politikája következtében kialakult tragédia miatt. 

Az agrigentói ügyészség kivizsgálását követően azonban kiderült, nem véletlen balesetről van szó. Nem a nagy hőség, vagy a tengeri baleset volt a halál kiváltója, hanem súlyos emberi mulasztás. Palermóban két egyiptomi származású személyt tartóztatott le az olasz rendőrség, akikből az egyik kiskorú. A túlélő utasok vallomása szerint ők vonhatók felelősségre a tíz elhunyt bangladesi származású férfi haláláért. 

A 17 éves egyiptomi fiú volt az, aki késsel arra kényszerítette a férfiakat, hogy a hajó alsó részében maradjanak, ahol nem volt megfelelő mennyiségű levegő a túléléshez. 

A gyanúsítottakat börtönbe szállították, ott várnak a tárgyalás lefolytatására. A lampedusai hotspotban lefolytatott vizsgálat lehetővé tette a líbiai partoktól az olasz partokig tartó tengeri átkelés szakaszainak rekonstrukcióját, bizonyítékokat gyűjtve a két egyiptomi ellen. A vádak szerint ők vezették a hajót és kapcsolatot tartottak a Zuhar partjain tevékenykedő emberkereskedőkkel.

A jobboldali politikusok szerint az eset is azt bizonyítja, hogy az embercsempészeket szigorúan meg kell büntetni, a civil hajók tevékenységét meg kell akadályozni, mivel vonzó erővel hatnak a migrációs folyamatokra. 

Az európai országoknak stratégiát kell változtatni és egyenrangú megállapodásokat kell kötni a kiindulási és tranzitországokkal a migráció kiváltó okainak kezelésére. 

Ugyanakkor el kell rettenteni mindenfajta embercsempészetre irányuló illegális kezdeményezést, azok haszonélvezőit pedig szankcionálni kell. 

Borítókép: Egy migráns leszáll a hajóról, miután az megérkezett a nápolyi kikötőbe (Fotó: Stringer/Anadolu/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.