Így lepik el az üdülőhelyeket az Európába csónakokon érkező illegális migránsok + videó

Ezen a héten közel ezer migráns kötött ki Spanyolország partjainál. A jobboldali párt szerint ennél is többen érkeznek hamarosan a szocialista kormány öngyilkos befogadáspolitikája miatt.

2024. 07. 21. 17:40
Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak pénteken közel négyszáz, szombaton pedig majdnem kétszáz afrikai migráns érte el Spanyolországot és egyben Európát az illegális migrációs útvonalakon – jelentették be a dél-európai ország hatóságai. A teljes hét adatait nézve pedig már az ezer főt is elérte az újonnan érkezők száma. A legtöbb embert a kanári-szigeteki Gran Canarián és Lanzarotén húzták partra, többeket az ott nyaraló turisták szeme láttára.

Voltak azonban olyanok is, akik a déli Almería és Granada partjainál kötöttek ki, de Ceutát is megostromolták a marokkói migránsok. Az exklávé határkerítését állítólag több mint százan akarták lerohanni, de a marokkói csendőrségnek sikerült megfékeznie őket, így végül mindössze tíz ember jutott át Spanyolországba a tengerben úszva, köztük heten kiskorúak. 

A spanyol hatóságok szerint egyre több a szülei nélkül érkező gyerek a migránsmaffia csónakjain. Az ezen a héten partot ért hajók egyikén például húsz kiskorú ült, köztük egy csecsemő is.

Többen azt mondták a Vöröskereszt munkatársainak, hogy szüleik azért indították őket útnak egyedül, hogy jobb életük legyen, függetlenül attól, hogy az illegális útvonalak rendkívül veszélyesek. Az egyik hajón például 14 olyan migráns utazott, akiket kihűlés vagy kiszáradás miatt kórházba kellett vinni, olyan sokáig hányódtak a nyílt vízen. Akad köztük olyan is, akinek az állapota még mindig kritikus.

A jobboldali Vox szerint az, hogy ezen a héten ilyen sokan érkeztek ismét Spanyolországba már a szocialista (PSOE) kormány öngyilkos befogadáspolitikájának eredménye.  Pedro Sánchez kormányfő ugyanis elérte, hogy az autonóm közösségek önként befogadjanak közel négyszáz, a Kanári-szigetekre szülei nélkül érkezett gyereket. Őket a következő hónapokban átszállítják a félszigetre és elosztják őket a régiók között. A Vox szerint emiatt csak nőni fog az illegális migrációs nyomás és menekültek tömeges érkezésével kell számolni. 

A Santiago Abascal vezette párt úgy gondolja, hogy a baloldal a gyerekek régiók közötti elosztásának jóváhagyásával csak azt éri el, hogy Spanyolország még vonzóbb célállomás lesz az afrikai bevándorlók számára, és még több szülő teszi fel majd a gyerekét a maffia által indított hajókra. Különösen annak fényében, hogy a Sánchez-kormány a bevándorlási törvény módosításával hamarosan még több kiskorút fog rákényszeríteni a regionális kormányokra, hogy így tehermentesítse a kanári-szigeteki befogadórendszert, ami háromszor annyi gyereket lát el, mint amennyire tervezték. 

Idén minden eddigi illegális migrációs rekord megdőlhet Spanyolországban. A belügyminisztérium legutóbbi összesítése szerint június végéig már közel húszezren kötöttek ki csak a Kanári-szigeteken, ami több mint százötven százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakának adatait, amikor alig több mint hétezer migráns érkezett a szigetcsoport tagjaira. 

Borítókép: Ezrével érkeznek Európába az illegális migránsok (Fotó: AFP/Desire Martin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.