Így reagált a Kreml Orbán Viktor békemissziójának újabb állomására

A Kreml szóvivője szerint a magyar miniszterelnök komoly kezdeményezést tesz annak érdekében, hogy összehasonlítsa a különböző oldalak álláspontját – és ezt nagyra értékelik.

2024. 07. 08. 15:18
A man watches a large screen showing news coverage of China's President Xi Jinping meeting Hungary's Prime Minister Viktor Orban in Beijing on July 8, 2024. Chinese President Xi Jinping told Hungarian Prime Minister Viktor Orban on July 8 that world powers should help Russia and Ukraine re-start direct negotiations during a visit to Beijing branded a "peace mission" by the European leader. (Photo by Pedro Pardo / AFP)
Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország nagyra értékeli Orbán Viktor miniszterelnök erőfeszítéseit, hogy tisztázza Oroszország és Ukrajna álláspontját konfliktusuk megoldásával kapcsolatban – közölte a Kreml hétfőn, írja a Világgazdaság. A magyar kormányfő néhány nappal azt követően, hogy a háború kitörése óta először utazott Kijevbe, elrepült Moszkvába is. Orbán Volodimir Zelenszkijjel és Vlagyimir Putyinnal is a háború befejezéséről, valamint a békéről tárgyalt.

Dmitrij Peszkov úgy fogalmazott, Orbán Viktor komoly kezdeményezést tesz annak érdekében, hogy összehasonlítsa a különböző oldalak álláspontját, és ezt a Kreml nagyra értékeli. 

A Reuters beszámolója szerint a Kreml szóvivője egy sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy „egy sor nézeteltérés van az érintett felek között”,

de a magyar miniszterelnök „legalább nagyon komoly kísérletet tesz azért, hogy megértse ezeknek a nézeteltéréseknek a lényegét”.

Orbán Viktor magyar idő szerint hétfőn éjjel 1 órakor érkezett Pekingbe. Ahogy a múlt keddi kijevi és a pénteki moszkvai útnál is, úgy ezúttal is teljes hírzárlat övezte a kínai látogatását. Alig nyolcórás ott tartózkodást követően, magyar idő szerint hétfőn fél kilenckor elhagyta Pekinget. A magyar miniszterelnök hétfőn az Egyesült Államokba utazott, egészen pontosan Washingtonba.

Borítókép: Egy férfi nézi a Hszi Csin-ping kínai elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozójáról szóló híradásokat Pekingben 2024. július 8-án (Fotó: AFP / Pedro Pardo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.