Itt az ukrán beismerés, az idő már nem nekik dolgozik

Ukrajna korábbi katonai főparancsnoka szerint Kijev kész megosztani háborús tudását és tapasztalatát azokkal, „akik békét és nyugalmat keresnek nemzeteik számára”. Valerij Zaluzsnyij arra intette a demokratikus országok vezetőit, hogy készüljenek fel állampolgáraik megvédésére a harmadik világháború okozta fenyegetéssel szemben.

2024. 07. 23. 10:58
Csasziv Jar, 2024. július 18. A különleges erõk Donbasz zászlóaljának képén ukrán katonák egy ukrán mérnökök és önkéntesek által Grad típusúból átalakított Partizan rakéta-sorozatvetõvel lövik az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvõ Csasziv Jar közelében húzódó fronton 2024. július 17-én. A kisteherautó platójára erõsített Partizanhoz a Grad BM-21 rakétáit használják. MTI/EPA/A különleges erõk Donbasz zászlóalja Fotó: -
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valerij Zaluzsnyij, az ukrán fegyveres erők korábbi főparancsnoka és nemrégiben kinevezett brit nagykövete Londonban kijelentette, hogy az ukránok alakítják ki a jövő hadviselésének új modelljeit.

Az ukrán haderő 24. gépesített dandárjának sajtószolgálata képén ukrán katonák M109 A6 Paladin típusú 155 milliméteres önjáró tarckkal lövik az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Csasziv Jar közelében húzódó fronton 2024. július 22-én. (Fotó: MTI/AP/Ukrán haderő 24. gépesített dandárjának sajtószolgálata/Oleg Petraszjuk)
Az ukrán haderő 24. gépesített dandárjának sajtószolgálata képén ukrán katonák M109 A6 Paladin típusú 155 milliméteres önjáró tarckkal lövik az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Csasziv Jar közelében húzódó fronton 2024. július 22-én. (Fotó: MTI/AP/Ukrán haderő 24. gépesített dandárjának sajtószolgálata/Oleg Petraszjuk)

Teljesen egyetértek azzal, hogy az orosz–ukrán háború még nem a jövő háborúja. Ez csak egy átmeneti időszak háborúja. De a mi háborúnk az, ami új szabályokat formál

 – mondta Zaluzsnyij.

Hozzátette: Kijev partnereinek megvannak az erőforrásai, de nincs lehetőségük tesztelni ezeket a technológiákat. A volt katonai vezető hangsúlyozta, hogy az erőforrások felhasználása csak Ukrajna és partnerei együttműködésében lehet eredményes, mert „az idő már nem nekünk dolgozik".

Fura módon, de teljesen logikusan valószínű, hogy ezek a változások, amelyeket az orosz–ukrán háború hadszínterein találtak ki, meghatározzák a háborúk körvonalait a XXI. században

 – tette hozzá. Hangsúlyozta: ami a legfontosabb, ezek lesznek a jövő teljes globális biztonsági rendszerének alapjai.

Az Oroszországgal vívott 2014-es donbászi háború teljesen más volt, mint a 2022. február 24-én kezdődött teljes körű invázió. Zaluzsnyij szerint amikor az ukrán hadsereg a 2014-es hadviselési koncepciókra támaszkodott, akkor pár hónap alatt kimerítette azokat.

Az ukrán nagykövet kiemelte a drónok szerepét is, de a jövő hadviseléséről is beszélt.

De még ma is valószínűleg egy tágabb fogalmat – a technológiát – kell bevezetni az új háborús stratégia koncepciójába

 – tette hozzá.

Zaluzsnyij szerint ugyanakkor a demokratikus országok kormányainak gondolkodniuk kell állampolgáraik védelméről a harmadik világháború fenyegetésével szemben. Ukrajna kész megosztani tudását és tapasztalatát azokkal, „akik békét és nyugalmat keresnek nemzeteik számára” – tette hozzá a nagykövet.

Borítókép: A különleges erők Donbasz zászlóaljának képén ukrán katonák egy ukrán mérnökök és önkéntesek által Grad típusúból átalakított Partizan rakéta-sorozatvetővel lövik az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Csasziv Jar közelében húzódó fronton 2024. július 17-én (Fotó: MTI/EPA/A különleges erők Donbasz zászlóalja)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.