Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Jelentős amerikai támogatást kap Ukrajna

Az Egyesült Államok több mint 2,3 milliárd dollár értékű katonai támogatási csomagot állított össze Ukrajna számára – közölte Lloyd Austin védelmi miniszter kedden, amikor a Pentagonban találkozott Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszterrel.

Forrás: MTI2024. 07. 03. 6:51
AUSTIN, Lloyd; UMEROV, Rusztem
Washington, 2024. július 2. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter (j) ukrán partnerét, Rusztem Umerovot fogadja a washingtoni Pentagonnál 2024. július 2-án. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo Fotó: Jim Lo Scalzo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai védelmi minisztérium közleménye szerint a csomag tartalmaz többek között légvédelmi eszközöket és további nélkülözhetetlen hadi felszerelést, amelyből a légvédelmet szolgáló kapacitások gyorsított ütemben jutnak el Ukrajna hadszínterére.

Megrongálódott ortodox templom a kelet-ukrajnai Harkivi területen 2024. július 1-jén, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)
Megrongálódott ortodox templom a kelet-ukrajnai Harkivi területen 2024. július 1-jén, az Ukrajna elleni orosz háború alatt (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

Lloyd Austin elismerését fejezte ki az ukrán katonai erőfeszítésekért, és azt hangoztatta, hogy „az Egyesült Államok soha nem fog meginogni és – ötven szövetségesével és partnerével összhangban – folytatja Ukrajna ellátását azokkal a kritikus képességekkel, amelyek szükségesek ahhoz, hogy visszaszorítsa az orosz agressziót”.  
Az amerikai védelmi miniszter az ukrán kollégájával tartott megbeszélés után közölte, hogy a közelgő NATO-csúcstalálkozón a szövetségesek  lépéseket tesznek majd annak érdekében, hogy „hidat építhessenek Ukrajna NATO-tagsága felé”.

A közelgő NATO-csúcs Ukrajnát érintő kérdéseiről egyeztetett Washingtonban Antony Blinken amerikai külügyminiszter is, aki Andrij Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével tárgyalt.

Vedant Patel, a külügyminisztérium helyettes szóvivője sajtótájékoztatón elmondta, hogy a megbeszélés témái között szerepelt a szövetségesek azon szándéka, hogy Ukrajna közelebb kerüljön a NATO-tagsághoz, valamint hogy erősítse Ukrajna katonai védelmi képességeit.
A helyettes szóvivő közlése szerint az amerikai külügyminiszter gratulált az ukrán elnöki hivatal vezetőjének a békecsúcson elért eredményekhez, valamint az ukrán haderő önvédelmének sikereihez az orosz offenzívával szemben Észak- és Kelet-Ukrajnában.

A sajtótájékoztatón kérdés hangzott el Orbán Viktor magyar miniszterelnök ukrán elnökhöz intézett kérésével kapcsolatban, amelyben a kormányfő határidőhöz kötött tűzszünet megfontolását kérte Volodimir Zelenszkijtől Kijevben. 

Vedant Patel helyettes külügyi szóvivő azt mondta, hogy a kérés részleteiről a magyarországi partnerek tudnak nyilatkozni.

Mint arról lapunk korábban beszámolt, Orbán Viktor, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Magyarország kormányfője kedd reggel érkezett Kijevbe. A magyar kormányfő hangsúlyozta: 

EU-elnökség átvétele után az első útja ide vezetett, mert a béke kérdése nemcsak Ukrajnában fontos, hanem egész Európában. Hozzátette: a háború, amit az ukránok most elszenvednek, mélyen érinti az európai biztonságot.

Borítókép: Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter (jobbra) ukrán partnerét, Rusztem Umerovot fogadja a washingtoni Pentagonnál 2024. július 2-án (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.