Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Kijevi útját követően Moszkvában tárgyalhat Orbán Viktor

Orbán Viktor nemrég Kijevben járt, ahol a békéről tárgyalt Volodimir Zelenszkijjel. Most a másik háborúzó félnél is látogatást tehet, mint az Európai Unió soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke.

2024. 07. 04. 17:51
ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor pénteken Moszkvába utazhat, legalábbis erről ír az RBC-Ukraine ukrán hírportál. Ahogy arról lapunk is beszámolt, Orbán Viktor mint az Európai Unió soros elnökségét betöltő Magyarország kormányfője látogatott el a napokban Kijevbe, hogy az orosz–ukrán háborút lezáró békéről tárgyaljon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Ma Orbán miniszterelnök úrral szomszédos kapcsolataink legalapvetőbb kérdéseit vitattuk meg: a kereskedelemről, a határon átnyúló együttműködésről, az infrastruktúráról és az energetikai kérdésekről, mindarról, ami embereink életét érinti különösen Ukrajnában és Magyarországon. Tárgyaltunk egy ukrán iskola megnyitásáról Magyarországon

– mondta Zelenszkij a találkozó után. – A mostani tárgyalásaink tartalma egy, a két állam közötti jövőbeni kétoldalú dokumentum alapjává válhat, s amely lehetővé teszi, hogy népeink élvezhessék az európai egység minden előnyét – hangsúlyozta Zelenszkij.

Kiemelte: megállapodtak abban, hogy mindkét ország csapata tovább dolgozik a közös döntések részletein. Orbán Viktor azt javasolta Volodimir Zelenszkijnek, hogy a béketárgyalások megkezdése előtt legyen tűzszünet.

Orbán Viktor moszkvai látogatását nem sikerült megerősíttetnünk. 

Ami biztos, hogy a miniszterelnök részt vesz a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) csúcstalálkozóján július 5-én és 6-án az azerbajdzsáni Susában. A mostani csúcstalálkozó témája a fenntartható jövő építése a közlekedésen, a konnektivitáson és a klímapolitikán keresztül. A tárgyalások célja, hogy a részes államok (Törökország, Üzbegisztán, Türkmenisztán, Kazahsztán, Azerbajdzsán, Kirgizisztán és – megfigyelőként – Magyarország) a fenti területeken előmozdítsák együttműködésüket. A csúcstalálkozó további napirendi pontja a TÁSZ kapcsolata az Európai Unióval és más nemzetközi szervezetekkel. Orbán Viktor kétoldalú tárgyalásokat is folytat majd a türk partnerállamok vezetőivel – közölte a sajtófőnök.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad az M1 aktuális csatornának Brüsszelben 2024. július 1-jén (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.