Lehetetlen, hogy Orbán Viktor közvetítő szerepet töltsön be – üzente meg Zelenszkij

Lengyelország kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá Ukrajnával – jelentette be ma Donald Tusk lengyel kormányfő, miután Varsóban fogadta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. A viziten szóba került Orbán Viktor békemissziója is.

Forrás: MTI2024. 07. 08. 20:23
TUSK, Donald; ZELENSZKIJ, Volodimir
Varsó, 2024. július 8. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) és Donald Tusk lengyel miniszterelnök kezet fog, miután kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá a varsói kormányfõi hivatalban 2024. július 8-án, az Ukrajna elleni orosz háború harmadik évében. MTI/EPA/PAP/Rafal Guz Fotó: Rafal Guz
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök békemisszióját érintő újságírói kérdésre Volodimir Zelenszkij elmondta: azt szeretné, hogy ne csak beszéljünk a békéről, hanem ez tetteket is vonjon maga után. – Nem akarjuk, hogy valaki megpróbálja szétverni Európa egységét – tette hozzá. Azt állította: nem tudott előre a magyar miniszterelnök kijevi látogatását követő moszkvai útról. 

– Lehetetlen, hogy (a magyar miniszterelnök) közvetítő szerepet töltsön be, Oroszországot csak az egész világ képes rákényszeríteni tárgyalásokra, szükséges az Egyesült Államok, Kína, az egész EU közvetítése, nem pedig egy államé – vélekedett az ukrán elnök.

Tusk úgy válaszolt: a történelem ismeri az olyan politikusokat, akik azzal áltattak másokat és önmagukat, hogy egy igazságos béke érdekében ténykednek, valójában azonban a kapitulációért dolgoztak. – Az igazságos béke tiszteletben tartaná Ukrajna teljes területi integritását, a januárban kezdődő lengyel EU-elnökség az igazságos béke biztosítására fog törekedni Ukrajna számára – ígérte a lengyel kormányfő.

Közös hang a háborúról

Lengyelország kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá Ukrajnával – jelentette be hétfőn Donald Tusk lengyel kormányfő Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tartott varsói sajtóértekezletén. – Ebben a dokumentumban minden szó jelent valamit, és ezeknek a szavaknak gyakorlati következményei lesznek – mondta Tusk.

Felidézte: hasonló megállapodásokat már a világ 19 országa, valamint az Európai Unió (EU) egésze is aláírt Ukrajnával.

Volodimir Zelenszkij a megállapodás tartalmáról elmondta: a dokumentum többek között a stratégiai infrastruktúra védelméről, a polgári védelemről, a hírszerzésről, a kibervédelmi együttműködésről és az orosz dezinformáció elleni küzdelemről szól. – Megállapodtak egy ukrán önkéntes légió lengyelországi kiképzéséről is, amely lehetővé tenné a Lengyelországban tartózkodó ukrán állampolgároknak, hogy részt vegyenek hazájuk védelmében –  számolt be az ukrán elnök.

Fontosnak nevezte a megállapodás azon előírásait, amelyek az Ukrajna ellen irányuló, Lengyelországra is veszélyt jelenthető orosz légitámadások elhárításáról szólnak. – Ennek megvalósítási mechanizmusain szakértők dolgoznak – jegyezte meg Zelenszkij. Tusk ebben a vonatkozásban elmondta: ezeket a mechanizmusokat jóvá kellene hagynia a nemzetközi közösségnek és a NATO-nak, amiről egyeztetni fog a szövetségesekkel.

TUSK, Donald; ZELENSZKIJ, Volodimir
Fotó: Rafal Guz

A NATO még odébb van...

Annak kapcsán, hogy Zelenszkij Varsóból a NATO kedden kezdődő washingtoni csúcstalálkozójára indul, Tusk elmondta: Kijev az értekezleten teljes körű támogatásra számíthat Varsó részéről. 

Elismerte ugyan, hogy Ukrajna NATO-csatlakozásához hosszabb út vezet, amint azt Ukrajna és Lengyelország szeretné, de Varsó mindent megtesz annak érdekében, hogy ez minél gyorsabban megtörténjen.

 A lengyel kormányfő konkrét utalás nélkül kijelentette: senkinek sincs joga, hogy Ukrajna nélkül, Ukrajna nevében döntsön a jövőbeli békéről és ennek formájáról. Senki sem jogosult arra, hogy a Moszkvával esetleg folytatott tárgyalásokon Lengyelország és az egész EU nevében lépjen fel Ukrajnával és mindnyájunkkal történt teljes körű megegyezés nélkül – fűzte hozzá.

Tusk az ukrán energetika támogatására is kitért, jelezve: Varsó azon dolgozik, hogy a lengyel szénerőművek ne fizessenek a szén-dioxid-kibocsátásért, és az európai pénzekért a létező energetikai hídon át Ukrajnába szállíthassák az így előállított áramot.  

A sajtókonferencia elején Zelenszkij a hétfői ukrajnai orosz rakétatámadások áldozatairól beszélt, és egyperces csendet kért a jelenlévőktől. Közölte: eddig legkevesebb 28 áldozatról és több mint 100 sérültről tudnak. Aláhúzta: a kijevi gyermekkórházat ért támadás közvetlen rakétacsapás volt, nem légvédelmi rakétatörmelék okozta a károkat. – A civil infrastruktúra megtámadása miatt Ukrajna az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte – közölte Zelenszkij.

Egységes lengyel álláspont

Az ukrán elnököt hétfőn lengyel hivatali partnere, Andrzej Duda is fogadta. – Ukrajna NATO-csatlakozásának csak egyetlen feltétele lehet, mégpedig az ukrán társadalom akarata – hangsúlyozta Duda a megbeszélésen. 

Aláhúzta: e kérdésben egységes a lengyelországi politikai színtér, és ő, valamint az őt kísérő nemzetvédelmi és külügyminiszter ezt az álláspontot fogják képviselni a washingtoni NATO-csúcson. 

– A csatlakozási folyamat elindítása fontos támogató jelzés lenne az ukrán nép számára, Oroszországnak pedig a NATO határozottságát, a szövetség egységes politikáját mutatná – érvelt az államfő.
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.