Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Orbán Viktor moszkvai békemissziója nem tetszik a háborúpárti Nyugatnak

Orbán Viktor magyar miniszterelnök pénteken Moszkvába érkezett, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

2024. 07. 05. 14:53
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozik a moszkvai Kremlben 2024. július 5-én. Fotó: Valerij SARIFULIN Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország hétfőn vette át az Európai Unió hat hónapos soros elnökségét, majd Orbán Viktor meglátogatta Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, és most úgy döntött, hogy békemissziót teljesít Moszkvában, néhány nappal a NATO-csúcstalálkozó előtt, írta a Reuters.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozik a moszkvai Kremlben 2024. július 5-én. Fotó: AFP

Az orosz sajtó a magyar miniszterelnök látogatását a címlapokon hozta.

Természetesen kész vagyok megvitatni a kérdést, és várom az ön és az európai partnerek álláspontját

– mondta Putyin. Az orosz vezető hozzátette, hogy kész bemutatni tárgyalópartnerének a moszkvai javaslatok részleteit, adta hírül a RIA Novosztyi.

Úgy tűnik, Magyarország nem értette meg a szerepét. Az EU-tagállamok szkepticizmusa sajnos jogos volt, az egész Budapest érdekeinek előmozdításáról szól. Egy ilyen találkozóval a magyar elnökség véget ér, mielőtt még igazán elkezdődött volna

– mondta egy uniós diplomata.

Josep Borrell, az EU külügyi vezetője szerint Orbán Moszkvában semmilyen formában nem képviselheti az EU-t.

Petteri Orpo finn miniszterelnök nyugtalanítónak nevezte a látogatásról szóló híreket. „Látogatása az uniós elnökség kötelezettségeinek semmibevételét mutatja, és aláássa az Európai Unió érdekeit” – írta a közösségi oldalán.

Pavel Havlicek, a Nemzetközi Ügyek Szövetségének tudományos munkatársa szerint Orbán Viktor látogatása visszaélés a brüsszeli hatalmi vákuummal, és a közös európai álláspont veszélyes aláásása.

Orbán Viktor azt mondta, elismeri, hogy nincs felhatalmazása arra, hogy az EU nevében tárgyaljon, de a békét nem lehet egy kényelmes brüsszeli karosszékből megteremteni.

„Nem dőlhetünk hátra, és várhatjuk, hogy a háború csodával határos módon véget érjen”  – írta az X-en.

Margus Tsahkna észt külügyminiszter a közleményében kijelentette, hogy nincs indokolás a látogatásra, a magyar vezető nem képviseli az Európai Uniót, és nincs meg az EU-tagállamok, köztük Észtország jóváhagyása sem, írta az AP hírügynökség.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke csütörtökön az X közösségimédia-platformon kijelentette, hogy az EU soros elnökségének nincs felhatalmazása arra, hogy az EU nevében kapcsolatba lépjen Oroszországgal.

Az Európai Tanács egyértelmű: Oroszország az agresszor, Ukrajna az áldozat. Ukrajnáról semmilyen megbeszélés nem jöhet létre Ukrajna nélkül

 – írta Michel.

A The New York Times azt írja a magyar vezető napokkal az ukrajnai útja után Moszkvába tett látogatására, hogy az megdöbbentette az EU tisztviselőit, akik egyértelművé tették, hogy nem a blokk nevében van ott. Orbán uniós felhatalmazás nélküli békemisszióra érkezik Moszkvába, hangsúlyozta a France 24 is.

 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozik a moszkvai Kremlben 2024. július 5-én (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.