Újabb hidegháborúról döntött a NATO

A washingtoni NATO-csúcson hozott döntések rendkívül veszélyesek az osztrák jobboldal szerint.

2024. 07. 20. 5:50
Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a világ feszülten várta, hogy Joe Biden amerikai elnök újabb dadogós beszédet mondjon a NATO-csúcson, a csúcstalálkozó tényleges drámai döntése teljesen háttérbe szorult – reagált az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) arra, hogy több mint harminc év után az Egyesült Államok ismét nukleáris robbanófejjel felszerelt cirkálórakétákat fog állomásoztatni Németországban. Az osztrák jobboldali párt felidézte, hogy az európai parlamenti választási kampányban Olaf Scholz német kancellár még igyekezett a béke embereként beállítani magát és a szociáldemokratákat. Eközben engedélyt adott az ukránoknak arra, hogy oroszországi célpontokra is lőhessenek a német fegyverekkel az orosz–ukrán háborúban.

A legutóbbi washingtoni NATO-csúcson pedig még egy lépéssel tovább ment: nukleáris robbanófejekkel felszerelt Tomahawk cirkálórakétákat hozott Európába.

A NATO tehát megismétli 1979-es döntését, amely 198 új, nukleáris robbanófejjel felszerelt Pershing II közepes hatótávolságú rakéta és 464 Gryphon cirkálórakéta, a Tomahawk elődjének telepítéséről rendelkezett. Akkoriban a NATO döntése Európa-szerte tiltakozási hullámot váltott ki, amelyből Németországban létrejött a békemozgalom.

Scholz és Joe Biden amerikai elnök megállapodtak abban, hogy kiterjedt amerikai fegyverrendszereket állomásoztatnak Németországban, hogy ezzel is zárják a transzatlanti szövetség állítólagos képességbeli hiányosságait. Egy olyan képességhiányról beszélünk, amelyet még Wolfgang Ischinger biztonságpolitikai tanácsadó sem tudott eddig azonosítani. Még ő sem látott olyan jeleket Oroszországban, amelyek az orosz–ukrán háború NATO-területre való kiterjesztésére utalnának. Moszkva azonnal reagált a provokációra, bejelentve, hogy a NATO-tagországok fővárosai ismét céladatként szerepelnek majd az orosz atomrakéták céladatai között

– idézi fel az FPÖ. A kiemelte, hogy a csúcstalálkozón a NATO-államok az Egyesült Államok sürgetésére Kínát, a katonai értelemben talán legerősebb országot is ellenségnek kiáltották ki. Az európaiak rovására Kína elítélése óriási lehetőség az Egyesült Államok számára, hogy még több szankciót vezessen be Kína ellen, és kiterjessze a gazdasági háborút – amellyel az európaiak tovább gyengülnek.

 

Támogatják a háborút

Az újonnan megalakult Európai Parlament kedden elfogadandó első határozatainak egyike Ukrajna határozott támogatása – bírálta az FPÖ EP-képviselője, Petra Steger az uniós parlament bejelentésére reagálva.

A legrosszabb propagandastílusban azt állítják, hogy minden politikai csoport és minden leendő EP-képviselő a háborúskodás mögött áll. Pedig feltehetően csak azok a frakciók, amelyek Ursula von der Leyen horrorelnökségének meghosszabbítása mellett is szavazni fognak az EU Bizottság élén

– fogalmazott a párt európai parlamenti képviselője.

Borítókép: Jens Stoltenberg leköszönő NATO-főtitkár még az utolsó hivatali napjaiban is Volodmir Zelenszkij ukrán elnökhöz dörgölőzik (Fotó: AFP/Kin Cheung)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.