Zelenszkij elismerte, hogy nem kell minden területet erőszakkal visszanyerni

Az ukrán elnök szerint a diplomácia ereje segíthet a háború befejezésében. Volodimir Zelenszkij a BBC-nek adott interjújában úgy fgalmazott: egy gyengébb Oroszország a csatatéren erősebb pozícióba helyezné Ukrajnát a tárgyalóasztalnál.

2024. 07. 19. 7:47
ZELENSZKIJ, Volodimir
Blenheim, 2024. július 18. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök érkezik az Európai Politikai Közösség (EPC) negyedik alkalommal tartott csúcstalálkozójára a blenheimi kastélyba 2024. július 18-án. Az elsõ EPC-találkozót 2022 októberében rendezték az oxfordshire-i kastélyban, ahol ezúttal több mint 45 európai vezetõt fogadnak. MTI/EPA/Neil Hall Fotó: Neil Hall
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint kemény munka lesz, ha újraválasztják az Egyesült Államok elnökének Donald Trumpot. Erről beszélt a kijevi vezető a BBC-nek adott interjújában. Zelenszkij azonban megjegyezte, hogy ők kemények.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) és Viola Amherd svájci elnök üdvözli egymást az Európai Politikai Közösség (EPC) negyedik alkalommal tartott csúcstalálkozóján a blenheimi kastélyban 2024. július 18-án. (Fotó: MTI/EPA/Bloomberg pool/Chris Ratcliffe)
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) és Viola Amherd svájci elnök üdvözli egymást az Európai Politikai Közösség (EPC) negyedik alkalommal tartott csúcstalálkozóján a blenheimi kastélyban 2024. július 18-án. Fotó: MTI/EPA/Bloomberg pool/Chris Ratcliffe

A londoni BBC-nek adott exkluzív interjúban Zelenszkij azt mondta, hogy hajlandó együttműködni bárkivel, aki hatalmon van az Egyesült Államokban.
Trump néhány nappal ezelőtt bejelentette, hogy J. D. Vance ohiói szenátor lesz az alelnökjelöltje a novemberi szavazáson. A jelölés újra felerősítette a félelmeket, hogy az Egyesült Államok Ukrajna iránti elkötelezettsége megdőlhet, ha Trump visszakerül a Fehér Házba a novemberi választásokon – emlékeztetett a BBC.

Talán tényleg nem érti, mi folyik Ukrajnában, ezért együtt kell működnünk az Egyesült Államokkal

 – mondta Zelenszkij.
Az ukrán elnök korábban találkozott Keir Starmer brit miniszterelnökkel is, aki megfogadta, hogy ameddig kell, Ukrajna mellett áll, és kötelezettséget vállalt arra, hogy hárommilliárd fontot költ az országnak nyújtott segélyekre. A kijevi vezető elmondta, reméli, hogy Starmer mandátuma a Downing Streeten egy különleges korszakot jelent majd a brit külpolitikában.

Nem hiszem, hogy Nagy-Britannia álláspontja megváltozna

 – mondta Zelenszkij a BBC-nek, aki pénteken délelőtt beszélni fog a brit kabinet ülésén.

Várhatóan tájékoztatni fogja a minisztereket az ukrajnai helyzetről és az európai védelmi ipar felpörgetésének szükségességéről. Zelenszkij az interjúban kitért arra is, hogy még mindig hiába várják az ukránok az F– 16-osokat.

18 hónap telt el, és a gépek nem értek el hozzánk

 – mondta.


Hozzátette: az egész világnak nyomást kell gyakorolnia Oroszországra, hogy rávegye, üljön le, és fontolja meg a háború befejezését.

Ez nem azt jelenti, hogy minden területet erőszakkal vissza kell nyerni. Úgy gondolom, hogy a diplomácia ereje segíthet

 – mondta, hozzátéve, hogy a gyengébb Oroszország a csatatéren erősebb pozícióba helyezné Ukrajnát a tárgyalóasztalnál.

Oroszországra gyakorolt ​​nyomással, úgy gondolom, hogy meg lehet egyezni a diplomáciai rendezésben

 – húzta alá.
 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök érkezik az Európai Politikai Közösség (EPC) negyedik alkalommal tartott csúcstalálkozójára a blenheimi kastélyba 2024. július 18-án (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.