Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Orbán Viktor ukrajnai látogatásától hangos a nemzetközi sajtó

Egy Zelenszkijhez közel álló ukrán tisztviselő szerint a vezetők a kijevi találkozó végén rövid nyilatkozatokat adnak, de nem tartanak sajtótájékoztatót. Az Orbán–Zelenszkij találkozóról a legnagyobb médiumok is vezető hírként számolnak be.

2024. 07. 02. 9:38
Orbán Viktor (L) Magyarország miniszterelnöke Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyal az Európai Tanács 2024. június 27-i brüsszeli székházában tartandó csúcstalálkozója előtt. Fotó: Ludovic MARIN Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij elnökkel egyeztet az ukrán fővárosban az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke, amelyről a nemzetközi sajtó is vezető hírként számol be.

Orbán Viktor (b) magyar miniszterelnök Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyal az Európai Tanács brüsszeli főhadiszállásán 2024. június 27-én (Fotó: AFP/Olivier Hoslet)

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedden először utazott Kijevbe, miután Oroszország 2022-ben megtámadta szomszédját, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – írta  a Reuters.

A július 2-i látogatásra, amelyet a magyar nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár X-bejegyzésében megerősített, egy nappal azután kerül sor, hogy Magyarország átvette az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztét.

„A megbeszéléseken szó lesz a béke elérésének lehetőségeiről, valamint a magyar–ukrán kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseiről” – írta Kovács Zoltán.

A be nem jelentett látogatásról a Financial Times azt írta, hogy a Kijevnek nyújtott katonai segélyek kiemelkedő kritikusa egy nappal azután találkozik Volodimir Zelenszkijjel, hogy Magyarország átvette az EU soros elnökségét.

Orbán Viktor kijevi látogatására egy nappal az EU-elnökség átvétele után kerül, szintén erre mutat rá a brit The Guardian.

A Deutsche Welle szerint úgy tudni, Orbán és Zelenszkij a béketeremtés lehetőségeiről, valamint a magyar–ukrán kétoldalú kapcsolatokról tárgyal majd. 

A német lap arra emlékeztetett, hogy a magyar kormányfő nyilvánosan bírálta Európa Kijevnek nyújtott pénzügyi és katonai segélyeit, és hetekig átmenetileg blokkolta az ötvenmilliárd eurós segélycsomagot.

A Kyiv Post azt írta: a látogatást a határ menti ukrajnai magyar ajkú kisebbség jogairól folytatott széles körű megbeszélések előzték meg.

A legtöbb európai országgal ellentétben Magyarország gyakran megkérdőjelezte az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást, és inkább a tűzszünet mellett érvelt....Orbán elutasította, hogy fegyvereket küldjön Kijevbe, és tűzszünetet és béketárgyalásokat sürgetett, hangsúlyozva, hogy „egyedül harcol a békéért” az EU-ban, írja az ukrán lap.

A TASZSZ orosz hírügynökség arról ír, hogy Orbán Viktor azért  látogat Kijevbe, hogy megvitassa az ukrajnai konfliktus megoldásának módjait.

Az orosz hírügynökség szerint korábban a magyar kormány többször is hangoztatta, hogy még nem jött el az idő Orbán kijevi látogatására, vagy a Zelenszkijjel való teljes értékű találkozóra. Magyarország ragaszkodott ahhoz, hogy 11 kisebbségi követelését beépítsék az Ukrajna EU-csatlakozásáról szóló tárgyalási keretmegállapodásba. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség is azt emelte ki, hogy Orbán Viktor azért érkezett Kijevbe, hogy a békéről tárgyaljon Zelenszkijjel.

Az Unian arról számolt be, hogy a magyar miniszterelnök látogatása egy olyan időszakban történt, amikor Magyarország veszi át az EU soros elnökségét. Az ukrán lap sietett megjegyezni azt is, hogy Orbán bírálta az Ukrajna európai uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdését. 

 

Borítókép: Orbán Viktor (b) Magyarország miniszterelnöke Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyal az Európai Tanács 2024. június 27-i brüsszeli székházában tartandó csúcstalálkozója előtt (Fotó: AFP/Ludovic Marin)

 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.