Ursula Von der Leyen támadta a békemissziót, cserébe a háborúpárti koalíció megszavazta a második ciklusát

A háborúpárti Ursula von der Leyen ma az EP-képviselők előtt tartotta meg a beszédét Strasbourgban, az EU Parlamentjében, majd a képviselők megszavazták az Európai Bizottság vezető pozíciójába.

2024. 07. 18. 14:22
VON DER LEYEN, Ursula
Strasbourg, 2024. július 18.
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottságnak az Európai Néppárt (EPP) által jelölt eddigi elnöke ünnepel az újraválasztása után az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2024. július 18-án.
MTI/EPA/Ronald Wittek
Fotó: Ronald Wittek
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghozta a döntését az Európai Parlament: 

Ursula von der Leyen lesz az Európai Bizottság következő elnöke.

A háborúpárti politikus 401 szavazatot kapott, ezzel meghaladta a szükséges 360 szavazatot. 284-en nemmel szavaztak, 15-en tartózkodtak. 

A szavazás előtt a háborúpárti vezető beszédet mondott Strasbourgban az új Európai Parlament előtt, amelyben Orbán Viktor békemisszióját is bírálta. A választást megelőző beszédében Orbán Viktor békemissziójára úgy hivatkozott, mint „megbékélési misszió”, majd kijelentette: 

Ez egy egyszerű megbékélési misszió volt! Senki sem akarja jobban a békét, mint Ukrajna népe, egy igazságos és tartós békét egy szabad és független ország számára.

Beszédében többször is kiemelte, hogy Ukrajna mellett fog állni tehát az elkövetkező öt évben is.  

Az eredményhirdetést követő, Robert Metsola EP-elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján von der Leyen a többi között Európa erősebbé tételét hangsúlyozta. Kiemelte: továbbra is együtt akarnak működni Európa szövetségeseivel és barátaival, azonban nagyon fontos, hogy Európa saját, erős védelemmel rendelkezzen.

Az újraválasztott elnök „erős üzenetnek” nevezte ismételt megválasztását és kiemelte: az elkövetkező öt évben nagy hangsúlyt szeretnének fektetni a társadalmi igazságosság és a gazdaság erősítésére, és, mint mondta, „az emberek biztonságán és védelmén” fognak dolgozni.

A demokráciánk kívülről és belülről is támadás alatt áll, ezért kulcsfontosságú, hogy a demokratikus erők összefogjanak 

– fogalmazott, és összefogást sürgetett.

Emellett köszönetet mondott azon frakcióknak, amelyek a választás előtt támogatásukról biztosították: saját csoportja, az Európai Néppárt mellett az Újítsuk meg Európát (Renew Europe), a szociáldemokraták (S&D), valamint a támogatást röviddel a szavazás előtt az X-en bejelentő Zöldeknek is köszönetet mondott.

Mint mondta: „Európa-pártiak, Ukrajna-pártiak és jogállamiság-pártiak”, „az eredmények pedig magukért beszélnek”.

Elmondta azt is, hogy az elkövetkező hetekben fel fogja kérni a tagországok kormányait, javasoljanak biztosjelölteket, aláhúzva: azon fog dolgozni, hogy a biztosok között egyenlő arányban legyenek a nők és a férfiak.

Von der Leyen egyedül indult a bizottsági elnöki tisztségért.

A politikust először 2019-ben választották a bizottság élére, és ez lesz a 65 éves néppárti politikus második ötéves ciklusa az EU javaslattevő/végrehajtó intézményének élén.

Ursula von der Leyen a németországi Kereszténydemokrata Unió (CDU)  politikusa. Korábban Németország családügyi, majd munka- és szociális ügyi minisztere volt, közvetlenül 2019-es megválasztása előtt pedig a védelmi tárcát vezette Angela Merkel kormányában.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottságnak az Európai Néppárt (EPP) által jelölt eddigi elnöke ünnepel az újraválasztása után az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2024. július 18-án (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.