Zelenszkij erre nem számított, így nem tesznek csodát az F-16-osok

Itt a keserű igazság az ukránok számára. Még ha több tucat F–16-os vadászgépet is kap Volodimir Zelenszkij, akkor is csak alig párat tudnak majd bevetni.

2024. 07. 30. 10:39
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy F-16-os vadászgépben ül az észak-dániai Vojensban található Skrydstrup légibázis hangárjában 2023. augusztus 20-án. (Fotó: Szergej GAPON / AFP) Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Állítólag csak hat ukrán pilótát képeztek ki az európai NATO-tagországok az F–16-osok irányítására. A vadászrepülőgépeket pedig a tervek szerint a jövő hónapban szállítanák Kijevbe. Erről ír a The Telegraph. Ez azonban azt jelenti, hogy amennyiben meg is érkeznek a Volodimir Zelenszkij elnök által várva várt repülők, alig lesz, aki vezetni tudja azokat. Az ukrán légierő valójában így csak három vadászgépet tud üzemeltetni, gépenként két pilótával.

 F-16-os vadászgépekre vár Zelenszkij. (Fotó: SIMON WOHLFAHRT / AFP)
 F–16-os vadászgépekre vár Zelenszkij. (Fotó: Simon Wohlfahrt/AFP)

Ukrajna hónapok óta sürgeti szövetségeseit, hogy küldjék el a repülőgépeket. Kijev legfőbb érve, hogy azok segítenének védekezni a nagy hatótávolságú csapások ellen, és gyorsan véget vetnének a háborúnak – írja a cikk.

A The Washington Post ugyanakkor ukrán és nyugati tisztségviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy nemcsak túl kevés a képzett pilóta ahhoz, hogy az F–16-osok Ukrajnát előnyhöz juttassák, hanem az orosz légvédelem javulása miatt a gépeket sem lehet azonnal bevetni a fronton.

A tisztségviselők azt is elmondták, hogy Ukrajna idén csak egy F–16-os századot, azaz nagyjából húsz vadászgépet kap, sokkal kevesebbet, mint amennyit remélt.

Zelenszkij régóta vár a repülőkre

Ukrajna két éve kéri már az F–16-os vadászgépeket. Kijev azokkal akarja ellensúlyozni Oroszország uralmát az égen. Volodimir Zelenszkijnek összesen 80 darab F–16-os vadászgépet ígért Dánia, Hollandia, Norvégia és Belgium – teszi hozzá a lap.

Az ukrán elnök és a parancsnokok azonban elégedetlenek. Szokásukhoz híven ismét panaszkodnak. Mint mondják, a többi fegyverhez hasonlóan ez is túl kevés, és túl későn érkezik. 

Az F–16-osok miatt pedig egyre nagyobb a frusztráció Kijev és Washington viszonyában. Az amerikai sajtó korábban arról számolt be, hogy a hónap elején a Kreml figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy Ukrajna titkos hadműveletet tervez, amellyel még nagyobb háborút robbant ki. Az USA dühösen és riadtan utasította Kijevet a támadás leállítására – áll a The Telegraph cikkében.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy F–16-os vadászgépben ül az észak-dániai Vojensban található Skrydstrup légibázis hangárjában 2023. augusztus 20-án (Fotó: Szergej Gapon/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.