Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Zelenszkij köszönetet mondott Orbán Viktornak

A tartós és igazságos béke felé vezető útról egyeztetett Kijevben az ukrán elnök és az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke. Volodimir Zelenszkij ezt követően úgy fogalmazott: ezek most teljesen más kapcsolatok Ukrajna és Magyarország között.

Forrás: X2024. 07. 03. 7:19
ORBÁN Viktor; ZELENSZKIJ, Volodimir
Orbán Viktor Kijevben Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az X közösségi oldalon tett videóbejegyzést az ukrán elnök, miután találkozott Orbán Viktorral, az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnökével. Volodimir Zelenszkij leszögezte: Orbán Viktor ukrajnai látogatására hosszú évek és a háború kezdete óta először került sor.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Kijevben 2024. július 2-án. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (balra) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Kijevben 2024. július 2-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Mint fogalmazott, a találkozó közvetlenül azután történt meg, hogy Magyarország elfoglalta az EU-elnökséget. 

Ez világos jelzés mindannyiunk számára az európai egység és a közös lépések fontosságáról. Megbeszéltük a tartós és igazságos béke felé vezető utat. Megköszöntem a miniszterelnök úrnak, hogy Magyarország részt vett a békecsúcson, és támogatta annak zárónyilatkozatát

– hangsúlyozta Zelenszkij.

A bejegyzésében a kijevi vezető aláhúzta: a második békecsúcsra való felkészülés során elért eredményeiket a csúcstalálkozók között megosztja a partnerekkel. Hozzátette:

jó előrehaladást értünk el, és lesz még több. Felkértem Magyarországot és Orbán miniszterelnököt, hogy csatlakozzanak ezekhez a törekvésekhez.

Volodimir Zelenszkij közölte: vannak pozitív kétoldalú eredményeik is hazánkkal. 

Összességében azt látjuk, hogy ezek most teljesen más kapcsolatok Ukrajna és Magyarország között – konkrétabbak és átláthatóbbak, kölcsönös érdekeket tükröznek. Különféle gazdasági és politikai részletekben állapodtunk meg, amelyeket csapataink kezelnek

– mondta az elnök, aki leszögezte azt is, hogy szerinte fontos, hogy a két ország kapcsolatát és eredményeit egy új, Ukrajna és Magyarország közötti jószomszédi kapcsolatokat meghatározó megállapodásban vázolják.

Mint arról a Magyar Nemzet beszámolt, Orbán Viktor, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Magyarország kormányfője Kijevbe látogatott, ahol Volodimir Zelenszkijjel tárgyalt. A magyar kormányfő hangsúlyozta: az EU-elnökség átvétele után az első útja ide vezetett, mert

a béke kérdése nemcsak Ukrajnában fontos, hanem egész Európában.

Hozzátette: a háború, amit az ukránok most elszenvednek, mélyen érinti az európai biztonságot. A kormányfő azt kérte ukrán vezetőtől, hogy fontoljon meg egy határidőhöz kötött tűzszünetet, amely lehetőséget ad a béketárgyalások felgyorsítására.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (balra) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Kijevben 2024. július 2-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.