Kezdődik? Kínai repülőgépek és hajók közelítették meg Tajvant

Kína 38 repülőgéppel és 12 hajóval közelítette meg Tajvant az elmúlt 24 órában – közölte szombaton a tajvani védelmi minisztérium.

Forrás: MTI2024. 08. 24. 8:45
A tajvani védelmi minisztérium felvétele a haditengerészet Knox-osztályú hadihajójáról a Han Kuang fedőnevű hadgyakorlat közben Jilan partjainál 2024. július 22-én. Tajvanon elkezdődött az éves ötnapos hadgyakorlat, amellyel a sziget egy esetleges kínai invázió elleni védelmi felkészültségét tesztelik.
A tajvani védelmi minisztérium felvétele a haditengerészet Knox-osztályú hadihajójáról a Han Kuang fedőnevű hadgyakorlat közben Jilan partjainál 2024. július 22-én. Tajvanon elkezdődött az éves ötnapos hadgyakorlat, amellyel a sziget egy esetleges kínai invázió elleni védelmi felkészültségét tesztelik. Fotó: MTI/EPA/Tajvani védelmi minisztérium
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az X-re (korában Twitter) fölkerült közlemény szerint 32 repülőgép át is lépte a Tajvani-szoros úgynevezett középvonalát, ami feltételes demarkációs vonalnak számít Tajvan és Kína között, és behatolt Tajvan légvédelmi azonosítási övezetének északi, középső, délnyugati és keleti részébe. A tajvani hadsereg válaszul repülőgépeket, hajókat és földi légvédelmi rakétarendszereket használt a célpontok követésére.
A vonal egykor nem hivatalos határként szolgált, amelyet egyik fél hadserege sem léphetett át, de a kínai légierő ma már rendszeresen küld át rajta repülőgépeket. Kína nem ismeri el a demarkációs vonal létezését, a szigetet saját területének tekinti.
Hivatalos tajvani adatok szerint tavaly több mint 1700 kínai katonai légi jármű lépte át a demarkációs vonalat, ami csaknem duplája az egy évvel korábbinak.

Borítókép: A tajvani védelmi minisztérium felvétele a haditengerészet Knox-osztályú hadihajójáról a Han Kuang fedőnevű hadgyakorlat közben Jilan partjainál 2024. július 22-én. Tajvanon elkezdődött az éves ötnapos hadgyakorlat, amellyel a sziget egy esetleges kínai invázió elleni védelmi felkészültségét tesztelik. (fotó: MTI/EPA/Tajvani védelmi minisztérium)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.