Szociális csődtömeget örököl Budapest

Fizetésképtelenség miatt a fővárosi önkormányzat mégis átvenné a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség szociális intézményeinek teljes fenntartását. A kormányhivatal és a főváros között a héten megtörtént az első egyeztetés. A MET dolgozóit tavaly november óta a főváros cége alkalmazza, mert az Iványi Gábor nevéhez fűződő szociális ellátó a többmilliárdos állami támogatás mellett komoly fizetési gondokkal küzd. Július óta pedig a köztartozásaik miatt az összes bankszámlájukat inkasszálja az adóhatóság.

2024. 09. 12. 20:27
Budapest, 2024. február 25.
Iványi Gábor lelkész, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke beszédet mond a közvetlen köztársaságielnök-választásért rendezett demonstráción az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2024. február 25-én. A tüntetést a Demokratikus Koalíció, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd-Zöldek szervezte.
MTI/Illyés Tibor
Fotó: MTI/Illyés Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mielőbb megoldást kell találni a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség által fenntartott szociális intézményekben gondozottak biztonságos ellátása érdekében. A közműszámlákkal és a személyi állomány bérével és járulékaival kapcsolatos, hosszú ideje húzódó fizetésképtelenség ugyanis egyre jobban veszélyezteti azt” – írta a közösségi oldalán Sára Botond, Budapest kormányhivatalának főispánja. Ismert, a fővárosi önkormányzat fizeti a dolgozók bérét, és már többször jelezték, hogy átvennék az intézmények fenntartását.

A helyzet rendezése érdekében egyeztetésre hívtam a fővárosi önkormányzat és a MET képviselőit. Amennyiben a főváros úgy gondolja, hogy képes az intézmények biztonságos működését garantálni, Budapest Főváros Kormányhivatala kész segíteni a zavartalan és mielőbbi fenntartóváltást

– írta Sára Botond. A rövid tájékoztató szerint a fenntartóváltás ügyében a kormányhivatal és a főváros között az első egyeztetés kedden megtörtént, emlékezetes, hogy a főváros tavaly októberben még elutasította. A Fővárosi Közgyűlés többsége csak azt az előterjesztést szavazta meg, amelynek értelmében a főváros cége, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei átmenetileg átveszi az Oltalom és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség egyházához tartozó szociális intézményekben dolgozókat.

20160715_0003_kgy
Veszélybe került a hajléktalanellátás az Oltalom Egyesület szállóin

A Fidesz–KDNP képviselőcsoportja módosító javaslatot nyújtott be, kérték, hogy a főváros teljesen vegye át az Iványi Gábor által működtett szociá­lis intézmények üzemeltetését. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes akkor még tiltakozott a javaslat ellen, és el is utasították.

A főpolgármester-helyettes augusztusban már arról beszélt, hogy a főváros mégis kész átvenni a MET intézményeinek fenntartását, ami a személyi költségek mellett az ellátás biztosítását is magában foglalná. Mint ismert:

Budapest Főváros Kormányhivatala vizsgálatot indított a MET szociális intézményeinél.

Erre azért volt szükség, mert a közműszolgáltató értesítése alapján a MET huzamosabb ideje nem fizeti a számláit, és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerint jelentős köztartozást is felhalmozott. A MET ellen azok után indított nyomozást a NAV, hogy hárommilliárd forintnyi járulékot nem fizetett be a dolgozói után 2015 és 2019 között. Az adóhatóság július közepén a MET valamennyi bankszámláját (Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, az Oltalom Karitatív Egyesület, a Wesley János Lelkészképző Főiskola) inkasszó alá helyezte, az egyesület alkalmatlanná vált a szociális és oktatási intézményei további működtetésére.

A Belügyminisztérium lapunk megkeresésére közölte: 2024-ben a kormány összességében mintegy 15 milliárd forintot fordít a hajléktalanok ellátására. Ebből a Budapesten önkormányzati fenntartásban működő, hajléktalanoknak ellátást nyújtó intézmények csaknem hárommilliárd forint állami támogatásban részesülnek, míg a Budapesten ugyanilyen céllal működő egyházi és civil fenntartású intézmények összesen 5,5 milliárd forint állami támogatásra jogosultak.

A fenntartóváltásra irányuló működési engedély módosítást a jogszabályi rendelkezések szerint a fenntartó MET és a szolgáltatást átvenni szándékozó közösen kezdeményezheti Budapest Főváros Kormányhivatalánál – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a kormányhivatal. Hhozzátették: még nem érkezett fenntartóváltást célzó kérelem, a kormányhivatal kezdeményezésére indult egyeztetések folyamatban vannak.

Borítókép: Iványi Gábor (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.