Megoldást várnak az Európai Bizottságtól az Erasmus-ügyben

Sürgeti az előrelépést a Nemzeti Ifjúsági Tanács.

2024. 09. 12. 20:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sürgeti az előrelépést az Erasmus-ügy megoldása érdekében a Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT) – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a szervezet. A héten tartották meg Budapesten a magyar európai uniós elnökség egyik legnagyobb rendezvényét, az EU Ifjúsági konferenciát, ahol az uniós országok csaknem 250 delegáltja és ifjúsági szervezeteinek elnökei tanácskoztak.

A konferencián szóba került az Erasmus-ügy is, amelynek lezárását kezdeményező magyar javaslatra az Európai Bizottság 2023 novembere óta nem reagált. A NIT ezért felszólította az Európai Bizottságot, hogy ne várjon tovább, mert minden magyar hallgató érdeke, hogy legkésőbb az év végéig megoldódjon a kérdés.

Mint arról a Magyar Nemzet már beszámolt, 2022 decemberében az Európai Bizottság a modellváltó magyar egyetemeket kizárta az Erasmus+ és a Horizont Európa programjaiból.

Az intézkedés miatt 182 ezer hallgató, köztük 30 ezer külföldi esik el a nemzetközi tapasztalatszerzés ezen lehetőségétől.

A NIT felidézte: 2023 áprilisában petíciót indítottak azért, hogy a modellváltó egyetemek hallgatói továbbra is részt vehessenek az Erasmus+ felsőoktatási mobilitási programjában. Ennek részeként több mint kétezer érintett fejezte ki véleményét, kérve az Európai Unió intézményeit, hogy oldják fel a korlátozásokat és állítsák vissza részvételi lehetőségüket a programban.

A NIT több szervezettel összefogva közös beadvánnyal fordult az Európai Parlament petíciós bizottságához, amely szakbizottság 2023 szeptemberében egyhangúlag úgy döntött, hogy nyitva tartja a petíciót, és választ kér az Európai Bizottságtól.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.