Méteres hó eshet a hétvégén, aztán jönnek az áradások + videó

Öt nap alatt az ország nagy részében le fog esni a havi csapadékmennyiség, északnyugaton akár a duplája is.

2024. 09. 12. 20:47
Fotó: MTI/EPA/Justin Lane
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiadós csapadék várható kedd hajnalig, áradni fog a Duna, a Lajta és a Rába is – írta közösségi oldalán a HungaroMet. Jelenleg hidegfront húzódik Magyarországtól kissé nyugatabbra. 

Olaszország északi részei fölött jelenleg is képződik Boris, az a mediterrán ciklon, amely a hét végén és a jövő hét elején a Kárpát-medence felett fog örvényleni. Ennek hatására hétfő estig összességében jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás Magyarországon.

Hozzátették: a csütörtöktől hétfő éjfélig lehulló csapadék mennyisége 50 és 100 milliméter között alakulhat az országban, de a Dunántúl északnyugati felén ennél több is eshet.

Forrás: HungaroMet

A szeptemberi sokéves országos átlagos csapadékmennyiség 59 milliméter, így kijelenthető, hogy ebben az öt napban az ország nagy részében le fog esni a havi csapadékmennyiség, északnyugaton akár a duplája is. Az előrejelzés szerint pénteken átvonul az ország felett a ciklon hidegfrontja, délutántól pedig délnyugat felől átmenetileg szűnik a csapadék.

Szombaton napközben az ország legnagyobb részén időszakos, gyenge eső eshet, északkeleten lehet ekkor intenzívebb az eső.

Szombat estétől kezdve azonban a ciklon középpontja az ország fölé kerül, így szombat estétől érkezik újabb kiadós eső. Vasárnap estig sokfelé ismét 20-30 millimétert meghaladó csapadékra kell számítani, de vasárnap délután már gyengülhet a csapadék intenzitása, sőt egyre több helyen el is áll.

Felhívták a figyelmet, hogy a csapadékhoz a jelenlegi előrejelzések alapján – pénteken még inkább csak Sopron környékén, majd szombat estétől a Dunántúlon és a Duna mentén már másutt is – viharos, a hétvégén erősen viharos, az óránkénti 90 kilométeres sebességet meghaladó északnyugati szél fog társulni.

 

Véget ér az aszály

A HungaroMet honlapján közzétett agrometeorológiai elemzésében azt írta, az aszály az ország északnyugati felén megszűnt, illetve mérséklődött, délen azonban még tartja magát. A talaj felső 5-20 centiméteres rétege az ország döntő részén átnedvesedett, északnyugaton a mélyebb rétegekbe is jutott, de még bőven van helye a további esőknek.

A hőmérséklet a múlt héten még az ilyenkor szokásosnál 5-7 fokkal melegebb volt, 30 fok körüli maximumokkal.

A vegetáció három héttel előrébb jár a fejlődésben a szokásosnál. A napraforgó- és a kukoricaállomány beért, elszáradt, betakarítása folyamatban van, amelyet a csapadékos idő hátráltat.

Az őszi káposztarepce keléséhez a talaj nedvességviszonyai az ország nagyobb részén kedvezővé váltak, legalább a felső néhány centiméteres réteg átnedvesedett, a kelés azonban már ezzel együtt is meglehetősen késői, bár egy hosszú ősz során még megerősödhet a tél előtt az állomány.

 

Jön Boris

A HungaroMet  közösségi oldalán egy másik bejegyzésben elemezte a Duna vízgyűjtő területén várható időjárást, és azt írta, rendkívül nagy mennyiségű csapadék várható a Magyarországtól északnyugatra, nyugatra fekvő országok területén. Ausztriában és Csehországban, illetve Szlovákiában a nyugati határok közelében lesznek helyek, ahol az ötnapos csapadékösszeg meg fogja haladni a 250, kisebb körzetekben akár a 350 millimétert is.

A Boris névre keresztelt ciklon hátoldalán beáramló hideg levegő hatására a térségben is jelentősen visszaesik a hőmérséklet, olyannyira, hogy főként az Osztrák Alpokban 1500-2000 méter fölött jelentős, akár bőven egy métert meghaladó friss hó is hullhat.

A csapadék a térségbeli folyók áradásával fog járni, a magyarországi folyók közül a Duna, a Lajta és a Rába is jelentősen áradni fog csütörtöktől. Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzései alapján vasárnapra a Lajtán és a Rába jó részén is harmadfokú árvízvédelmi készültség léphet életbe, de a jövő keddre ez már a Duna magyarországi szakaszán is így lehet, elérheti a rakpartokat Budapesten.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.