Az amerikaiak többsége szerint Ukrajna nem nyerhet

A megkérdezettek nyolcvan százaléka ellenzi Ukrajna feltétel nélküli támogatását – tárta fel egy friss közvélemény-kutatás. Az amerikaiak többsége nem lát esélyt az ukrán győzelemre.

2024. 08. 09. 10:18
Orosz rakétacsapásban megsemmisült épület romjai a kelet-ukrajnai Harkivi területen fekvő Csuhuiv városban
Orosz rakétacsapásban megsemmisült épület romjai a kelet-ukrajnai Harkivi területen fekvő Csuhuiv városban (Fotó: MTI/EPA/Szergej Kozlov) Fotó: Szergej Kozlov
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy csütörtökön közzétett felmérés szerint az amerikaiak nyolcvan százaléka ellenzi az Ukrajnának nyújtott feltétel nélküli támogatást, és úgy véli, hogy az ország nem tudja legyőzni Oroszországot – derül ki abból a felmérésből, amelyet a YouGov készített a Defense Priorities amerikai agytröszt megbízásából és a Breitbart amerikai hírportál szemlézett.

Mentőalakulatok tagjai elszállítanak egy orosz rakétatámadásban megsérült nőt az ukrajnai Harkiv megyében
Mentőalakulatok tagjai elszállítanak egy orosz rakétatámadásban megsérült nőt az ukrajnai Harkiv megyében (Fotó: MTI/EPA/Jevhen Tyitov)

A részletes eredmények szerint a megkérdezettek 45 százaléka mondta, hogy az Egyesült Államoknak feltételekhez kellene kötnie az Ukrajnának nyújtott támogatást, 14 százaléka vélte úgy, hogy csökkenteni kellene azt, 21 százaléka szerint pedig  egyáltalán nem kellene támogatni a háborúban álló országot.

A válaszadók többsége, 52 százaléka szerint Ukrajna nem tudja megnyerni az orosz–ukrán háborút, 48 százalék lát még erre esélyt.

A felmérésből kiderül, hogy amerikaiak 42 százaléka szerint a vérontás béketárgyalással ér véget, 26 százalék elhúzódó lövészárok-háborút vár. A válaszadók 13 százaléka szerint az orosz, 12 százaléka szerint pedig az ukrán haderő összeomlása vet véget a harcoknak.

A megkérdezettek 46 százaléka vélte úgy, hogy a NATO-tagállamoknak nem kellene katonákat küldeniük Ukrajnába, 47 százalék pedig azt sem engedné, hogy az ukránok amerikai fegyverekkel mérjenek csapást orosz területre.

Egy szintén a napokban közzétett, a Pew Research által végzett közvélemény-kutatás azt találta, hogy az amerikaiak 62 százaléka szerint nem az Egyesült Államok felelőssége, hogy támogassa Ukrajnát, és 29 százalék mondta azt, hogy Amerika túl sok segítséget nyújt a háborúban álló országnak.

Borítókép: Orosz rakétacsapásban megsemmisült épület romjai a kelet-ukrajnai Harkivi területen fekvő Csuhuiv városban (Fotó: MTI/EPA/Szergej Kozlov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.