Josep Borrellt nem érdekli, hány áldozata lesz az orosz–ukrán háborúnak

Nem kívánja korlátozni Hollandia az általa Ukrajnának átadott fegyverek bevetését – közölte az ország fegyveres erőinek parancsnoka. A katonai vezető azt nem árulta el, hogy az ígért F–16-osok közül eddig hány érkezett meg a háborúban álló országba.

2024. 08. 29. 11:15
Az Ukrajnának átadott F–16-osokat mutatták be az ukrán légierő napjára szervezett rendezvényen, amelyen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is részt vett.
Az Ukrajnának átadott F–16-osokat mutatták be az ukrán légierő napjára szervezett rendezvényen, amelyen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is részt vett. Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mélyen Oroszországon belül is bevethetik az ukránok a holland F–16-osokat – nyilatkozta Onno Eichelsheim, a holland fegyveres erők parancsnoka a NOS közszolgálati televíziónak.

Nem szabtunk korlátozást az F–16-osok használatára és hatótávolságára vonatkozóan, feltéve, hogy a háborús törvényeket betartják.

A holland katonai vezető briliánsnak nevezte Ukrajna támadását Oroszország kurszki régiója ellen.

Elég gyorsan, jó módon, új technikákkal foglaltak el egy nagy területet. Ezzel dilemmát teremtettek [Vlagyimir] Putyin [orosz elnök] számára

– mondta Eichelsheim, hozzátéve, hogy mivel a front megmerevedett, Ukrajna kénytelen volt valami mással próbálkozni.

A parancsnok semmi problémát nem látna abban, ha az ukránok a Hollandiától kapott fegyvereket is bevetnék az akcióban, egyáltalán nem kívánja korlátozni azok felhasználását.

Mint arról beszámoltunk, a háborúban álló ország vezetése igyekszik meggyőzni szövetségeseit az általuk átadott nagy hatótávolságú fegyverekre vonatkozó korlátozások feloldásáról. Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője és Rusztem Umerov védelmi miniszter a héten Washingtonban tárgyal a Biden-kormányzattal, Volodimir Zelenszkij pedig többek között Nagy-Britanniára próbált nyomás gyakorolni, hogy Storm Shadow rakétákkal támadhassa az orosz nagyvárosokat.

Ukrajna ENSZ-nagykövete, Szerhij Kiszlicja szintén a korlátozások feloldását sürgette az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt mondott beszédében.

A háborúban álló ország szövetségesre akadt Josep Borrellben, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselőjében. Az átadott fegyverekre vonatkozó korlátozások feloldása fontos Ukrajna önvédelméhez, életeket mentene és csökkentené a pusztítást az országban.

Hollandia huszonnégy F–16-os vadászgépet is adományozott Ukrajnának, Eichelsheim azonban nem volt hajlandó elárulni, hogy ezek közül hány érkezett már meg a háborúban álló országba. 
Borítókép: Az Ukrajnának átadott F–16-osokat mutatták be az ukrán légierő napjára szervezett rendezvényen, amelyen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is részt vett (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.