Megszólalt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője, nagy baj lehet a kurszki támadásból

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója, Rafael Mariano Grossi felszólította Kijevet és Moszkvát, hogy „a lehető legnagyobb önmérsékletet gyakorolják” a nukleáris baleset elkerülése érdekében, a kurszki atomerőmű (KNPP) környéki harcok során.

Forrás: The Kyiv Independent2024. 08. 10. 11:19
Rafael Mariano Grossi - Mohammad Eslami press conference in Iran
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója, Rafael Mariano Grossi és az iráni atomenergia-szervezet vezetője, Mohammad Eslami (nem látható) közös sajtótájékoztatót tartanak az iráni Iszfahánban 2024. május 7-én. Fotó: Fatemeh Bahrami Forrás: Anadolu/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség augusztus 9-én kiadott közleményében Grossi kijelentette, hogy a KNPP-ben bekövetkezett nukleáris baleset „súlyos következményekkel járhat”, írta meg a Kyiv Independent.

IAEA Director General Rafael Mariano Grossi
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója, Rafael Mariano Grossi felszólal a négynapos Nemzetközi Nukleáris Biztonsági Konferencián (Fotó: Anadolu/AFP/Askin Kiyagan)

Grossi megjegyezte, hogy a kurszki atomerőmű hat atomreaktora közül kettőt leállítottak, míg másik kettő teljesen működőképes. A fennmaradó két reaktor építése folyamatban van.

Korábban, augusztus 9-én egy elektromos alállomás elleni állítólagos dróntámadás okozta tűz áramkimaradáshoz vezetett az atomerőműnek otthont adó Kurcsatov több területén – állította a térség kormányzója, Alekszej Szmirnov. Augusztus 8-án Kurcsatov polgármestere, Igor Korpunkov jelentette, hogy a várostól „néhány kilométerre” csaták folynak.

A kurszki atomerőmű (Fotó: TASZSZ/Igor Kubedinov)

Az IStories független orosz hírügynökség augusztus 9-én arról számolt be, hogy Oroszország a kurszki atomerőmű védelmére készül, mivel az ukrán csapatok közelednek felé.

Augusztus 9-én délután lezárták a kurszki atomerőmű bejáratait, az atomerőmű épülő blokkjainál mindent áramtalanítottak, az építőmunkások pedig elhagyták a helyszínt – jelentette a Bloknot.

„Azt az öt konkrét elvet, amelyek a nukleáris biztonság biztosítását segítik elő, és amelyeket a zaporizzsjai atomerőműnél lévő konfliktus kapcsán megállapítottak, ebben a helyzetben is érvényesek” – tette hozzá Grossi.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma augusztus 9-én azt közölte, hogy a Kurszk megyében kialakult helyzetet „szövetségi vészhelyzetnek" nyilvánították.

Borítókép: A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója, Rafael Mariano Grossi és az iráni atomenergia-szervezet vezetője, Mohammad Eslami (nem látható) közös sajtótájékoztatót tartanak az iráni Iszfahánban 2024. május 7-én (Fotó: Anadolu/AFP/Fatemeh Bahrami)
 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.