Nem csitulnak a kedélyek Angliában

Nagy-Britannia-szerte több településen azután kezdődtek erőszakba torkolló tüntetések és tiltakozó akciók, hogy az északnyugat-angliai Southportban július 29-én egy rendezvényen három kislányt halálra késelt és nyolc gyermeket és két felnőttet is megsebesített egy közeli faluban lakó, ruandai szülőktől született 17 éves fiú.

Forrás: Modernity2024. 08. 22. 16:49
Az előző esti zavargások során keletkezett törmeléket távolítják el munkások az északnyugat-angliai Southportban 2024. július 31-én. Fotó: Adam Vaughan
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb hét férfit ítéltek börtönbüntetésre, akik részt vettek az angliai zavargásokban – közölte a rendőrség. 

Ez a hét személy részt vett a Southportban elkövetett erőszakos rendbontásban, és helyes, hogy szabadságvesztés büntetést kaptak. Egyértelmű üzenetet küldünk mindazoknak, akik az utóbbi időben erőszakos rendbontásban vettek részt, hogy a bíróságon kell felelniük a tetteikért, és továbbra is folytatjuk a bizonyítékok átvizsgálását, hogy felkutassuk őket

– fogalmazott az ítéletek kihirdetése után Paul White rendőrfőnök-helyettes.

Mint ismert, rengeteg brit városban elszabadultak az indulatok, miután júliusban a Liverpooltól nyugatra fekvő Southport üdülővárosban egy 17 éves migráns késsel támadt egy lányokból álló tánccsoportra. A rendezvényt 6–11 év közötti gyerekek számára tartották Taylor Swift témájú tánc-, jóga- és karkötőkészítő programmal. A támadásban három gyerek meghalt, többen pedig súlyosan megsérültek.

Amikor a southporti késelőről kiderült, hogy bevándorló, dühös brit férfiak országszerte utcai tüntetéseket szerveztek, mire válaszul az erőszakos migránsbandák sorozatos ellendemonstrációba kezdtek. A felek késekkel, botokkal, fejszékkel, kövekkel és egyéb tereptárgyakkal estek egymásnak a brit városokban, nem sokkal később a rendőrség is beszállt a zavargásokba. Southportban egy mecset is ostrom alá került.

Még a támadás napján elfogták a gyanúsítottat, akinek származását először nem akarta felfedni a rendőrség, később derült ki, hogy Ruandából származik a családja, ő maga azonban már az Egyesült Királyságban született.

A támadás óta polgárháborús állapotok uralkodnak Nagy-Britanniában, a brit állampolgárok elégtelenségéhez több dolog is hozzájárul. 

Ennek a frusztrációnak az egyik oka, hogy kettős mércét alkalmaz a brit rendőrség az utcai zavargások kapcsán: a rendőrség szerint megbocsáthatóbb a migránsok őrjöngése. A rendőrség és Keir Starmer miniszterelnök is túlságosan egyoldalúan kommunikál a zavargásokról, a migránsok őrjöngése nem kap akkora hangsúlyt, mint a brit bevándorlásellenes tüntetőké.

A brit zavargásokat követően több tucat, ha nem több száz embert tartóztattak le a közösségi médiában közzétett, a zavargásokat kommentáló bejegyzések miatt. Néhány esetben ezek erőszakos fenyegetéseket tartalmaztak, vagy mások elleni erőszakra buzdítottak. Más példák azonban nyilvánvalóan nevetségesek voltak, mint például annak a férfinak az esete, aki két hónap börtönt kapott egy Facebook-bejegyzésért, amelyben az állt, hogy „Érkezem egy hozzád közeli városba” egy muszlim férfiakról készült kép mellett – hívja fel rá a figyelmet a Modernity hírportál.

Az Ipsos közvélemény-kutató cég szerint 2016 óta először vezet a britek által legfontosabbnak tartott kérdések listáján a bevándorlás. 

A Nagy-Britanniába irányuló nettó migráció – az országba költözők és a távozók közötti különbség – 2022-ben rekordot döntött, 764 ezerrel. A következő évben kismértékben, 685 ezerre csökkent. 


Borítókép: Az előző esti zavargások során keletkezett törmeléket távolítják el munkások az északnyugat-angliai Southportban 2024. július 31-én (Fotó: MTI/EPA/Adam Vaughan) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.