Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Elkötelezettek vagyunk önmagunk védelme iránt

Az orosz–ukrán konfliktust csak azonnali tűzszünettel, majd diplomáciai úton lehet fenntartható módon lezárni – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

2024. 08. 30. 16:43
Szalay-Bobrovniczky Kristóf
Szalay-Bobrovniczky Kristóf Forrás: Facebook
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma tartották Brüsszelben az uniós védelmi miniszterek informális találkozóját, amelyen Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is részt vett. A politikus a sajtó képviselőinek elmondta, hogy a nyár folyamán semmit nem változott az Európai Unió védelmi minisztereinek háborús álláspontja. 

Egyértelműen háborúpárti hangulat uralkodik a teremben, szinte minden felszólalás Ukrajna katonai támogatására, fegyverek, lőszerek és minden ehhez szükséges eszközökre irányult. Miközben a katonai eseményeket elemezzük a fronton, mi úgy értékeljük, hogy a konfliktusnak nincs katonai megoldása

– magyarázta a honvédelmi miniszter, majd hozzátette, hogy már nem csak Magyarország gondolja úgy, hogy a konfliktust a tárgyalóasztalon kell megoldani.

A politikus kiemelte Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselőjének hozzáállását az orosz–ukrán háborút érintő kérdésekben. 

Mindig meglep a személyes hozzáállása. Itt egy nyugdíj előtt álló baloldali eurobürokrata, aki úgy tűnik, valamiféle furcsa pozícióra vágyik és dominálja a terem hangulatát. Döbbenetes és egyben ijesztő is, hogy az ő szájából hangzanak el azok a mondatok, hogy feltétlenül szükséges lenne az Európai Unió ukrán katonák kiképzésére vonatkozó missziójának nemcsak folytatása, hanem annak ukrán területre való kiterjesztése is

– közölte Szalay-Bobrovnicky Kristóf. 

Kiemelte, hogy Magyarország ebben a kérdéskörben már korábban is „konstruktívan tartózkodott”, tehát nem értett egyet ezzel, ám nem is akadályozta ennek a missziónak a folytatását. Azonban ez a kiképzés eddig a támogatást nyújtó tagállamok területén valósult meg. 

Most egyre több szó esik arról, hogy ezt áthelyeznék Ukrajna területére. Nyilvánvaló az eszkalációs veszély, mindenképpen el kell kerülni az Európai Unió és a NATO belerángatását ebbe a konfliktusba

– magyarázta a miniszter. 

Szót ejtett arról is, hogy miközben az Európai Unió nyomást helyez Magyarországra, addig Ukrajna egymás után olyan intézkedéseket vezet be, amelyek diszkriminatívak Magyarország és más országok vállalataival szemben. 

Szlovákia kapcsán kiemelte azt is, hogy a védelmi miniszter nehezményezte az informális találkozó helyszínének megváltoztatását. Ahogy arról mi is beszámoltunk, a mai találkozót Budapesten kellett volna megrendezni. Szalay-Bobrovnicky Kristóf elmondása szerint Josep Borrell önmagát és a jelenlevőket fosztotta meg egy olyan informális hangulattól, amely alkalmas lett volna arra, hogy valódi stratégiai kérdéseket tegyenek fel.

 

Globális problémák

A miniszter kiemelte azt is, hogy miközben a figyelem folyamatosan az orosz–ukrán háborúra fordítódik, nem szabad megfeledkezni a nyugat-balkáni országokról sem, valamint a Száhel-övezet kihívásairól Afrikában. 

Elmondása szerint Magyarország nemzeti érdeke és az Európai Unió biztonsági érdeke is, hogy a stabilitás fennmaradjon ezekben a térségekben. Bár a találkozó napirendi pontjai között szerepelt a közel-keleti válságos helyzet is, erről végül nem tárgyaltak a mai napon.

A tárcavezető úgy összegzett: „Az Európai Unió műveleti szerepvállalására irányuló megbeszélésen Magyarország jó hírekről tudott beszámolni, hiszen elkötelezettek vagyunk önmagunk védelme, illetve az Európai Unió biztonsága iránt.”

Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.