A fokozott orosz fegyverkezés veszélyeire figyelmeztetett a német védelmi miniszter Litvániában

Boris Pistorius szerint Ukrajna csak a kezdet.

Forrás: MTI2024. 09. 26. 13:15
Boris Pistorius német védelmi miniszter beszédet mond a parlamentben litvániai látogatása során
Boris Pistorius német védelmi miniszter beszédet mond a parlamentben litvániai látogatása során Fotó: Kay Nietfeld Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Tanúi lehetünk annak, hogy Oroszország milyen gyors ütemben fokozza a fegyvergyártást és milyen nagy erőkkel bővíti fegyveres erőit. Mindez nem hagyhat kétséget afelől: Putyin Oroszországa számára Ukrajna csak a kezdet” – mondta a német miniszter. 

Pistorius úgy vélte, hogy Moszkva igyekszik aláásni a társadalmi összetartást az Európai Unió és a NATO tagállamaiban, és ehhez különféle hibrid eszközöket használ. A német miniszter szerint Putyin számára a szabad és demokratikus életforma a valódi ellenség. „Ukrajna talán az utolsó figyelmeztetés volt” – fogalmazott. 

Boris Pistorius hozzátette: a német hadsereg készen áll arra, hogy az európai védelem és elrettentés egyik központi pillérévé váljon. Kiemelte: Németország olyan logisztikai csomópont, ahonnan gyorsan lehet csapatokat mozgatni az Atlanti-óceántól a NATO keleti szárnyára, számolt be az MTI.

Boris Pistorius (l, SPD) szövetségi védelmi miniszter és Laurynas Kasciunas (r), Litvánia védelmi minisztere a német légierő A321-es gépén
Boris Pistorius (balra, SPD) szövetségi védelmi miniszter és Laurynas Kasciunas (jobbra), Litvánia védelmi minisztere a német légierő A321-es gépén (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Kay Nietfeld)

Németország és Litvánia szeptember közepén megállapodást írt alá arról, hogy a balti országban egy német dandár állomásozhat, amely várhatóan 2027-re lesz működőképes. A dandár legfeljebb ötezer katonából áll majd, jelenléte állandó lesz. A tervek szerint Rudninkaiban, a fővárostól, Vilniustól délre, illetve Ruklában, Vilniustól északnyugatra állomásozik majd.

Borítókép: Boris Pistorius német védelmi miniszter beszédet mond a parlamentben litvániai látogatása során (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Kay Nietfeld)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.