A NATO vezetője megfenyegette Kínát

A NATO főtitkára felszólította Kínát, hogy hagyjon fel Oroszország ukrajnai háborújának támogatásával. Peking korábban rosszindulatúnak nevezte a hasonló kijelentéseket.

2024. 09. 07. 6:12
Military mobility of Ukrainian soldiers continue in the direction of Kreminna
Egy aknavető egység ukrán katonája 2024. augusztus 26-án (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken felszólította Kínát, hogy hagyjon fel Oroszország ukrajnai háborújának támogatásával, és kijelentette, hogy Peking segítsége jelentős tényező a háború folytatásában.

Kína döntő faktorrá vált Oroszország Ukrajna elleni háborújában

 – mondta Stoltenberg újságíróknak Oslóban. Kiemelte: Kína az, amely lehetővé teszi az Oroszország által használt fegyverek gyártását.
A NATO-vezető figyelmeztette Pekinget, hogy az ukrajnai háború további eszkalációja negatívan érintheti Kína érdekeit és hírnevét.

Felszólítom Kínát, hogy hagyjon fel Oroszország illegális háborújának támogatásával

 – mondta a szövetség leköszönő vezetője.

Az ázsiai nagyhatalom korábban „rosszindulatúnak” és elfogultnak minősítette a NATO hasonló kijelentéseit. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig júliusban kijelentette, hogy nem akarja, hogy az Oroszországgal „korlátlan” partnerséggel rendelkező Kína közvetítőként lépjen fel, de reméli, hogy Peking nagyobb nyomást gyakorol Moszkvára a háború befejezése érdekében.

Borítókép: Egy aknavető egység ukrán katonája 2024. augusztus 26-án (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.