Az Európai Bizottság szóvivője felelőtlennek nevezte az orosz államfő bejelentését a nukleáris doktrína módosításáról

Az Európai Bizottság szóvivője felelőtlennek nevezte csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentését arról, hogy Moszkva akár nukleáris fegyverek bevetését is elrendelné egy Oroszország elleni súlyos légitámadás esetén.

2024. 09. 26. 19:57
Peter Stano, az Európai Bizottság külügyi és biztonságpolitikai főszóvivője Brüsszelben, 2020. március 5-én
Peter Stano, az Európai Bizottság külügyi és biztonságpolitikai főszóvivője Brüsszelben, 2020. március 5-én Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Peter Stano az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy az orosz elnök nem először játszik szerencsejátékot az orosz nukleáris arzenállal, kiemelve, hogy a bejelentéssel Moszkva éppen az ENSZ-közgyűlés ülésszakának idején mutatta meg igazi arcát.

Az Európa Unió az ilyen fenyegetéseket határozottan elítéli – szögezte le a szóvivő, és hozzátette: Oroszország állandó tagsága az ENSZ Biztonsági Tanácsában csak még inkább meggondolatlanná teszi e fenyegetőzéseket.

Putyin szerdán, az orosz biztonsági tanácsnak a nukleáris elrettentésről szóló ülésén azt mondta, Oroszország fenntartja a jogot magának arra, hogy atomfegyvert vessen be, ha agresszió érné őt vagy Fehéroroszországot. Mint mondta, az atomfegyver bevetésének lehetősége egyebek között abban az esetben is fennáll, ha az ellenség hagyományos fegyverekkel intéz nagyon súlyos fenyegetést Oroszország ellen.

Borítókép: Peter Stano, az Európai Bizottság külügyi és biztonságpolitikai főszóvivője Brüsszelben, 2020. március 5-én (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.