Durva lépéssel manipulálnák az embereket, hogy ne Trumpra szavazzanak

Az Amazon szerint a techcég eszköze Harris-párti válaszait szoftverhiba okozta, a konzervatívok azonban liberális elfogultságot vélelmeznek.

Forrás: The Guardian2024. 09. 07. 11:05
A republikánusok elnökjelöltje, Donald Trump volt amerikai elnök 2024. szeptember 6-án Charlotte-ban, Észak-Karolinában (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Amazon Alexa hangalapú asszisztense hatalmas felháborodást keltett a konzervatívok körében, miután kiderült hogy az eszköz a Kamala Harrisre való szavazásra vonatkozóan támogató válaszokat adott, míg a Donald Trumpra vonatkozó hasonló kérdésekre nem volt hajlandó válaszolni, írta meg a The Guardian.

A fotóillusztráción az Amazon, az Alexa és a Ring logói láthatók a képernyőkön
A fotóillusztráción az Amazon, az Alexa és a Ring logói láthatók (Fotó: AFP)

A probléma oka egy szoftverfrissítés volt. Legalábbis ezt állítják a The Washington Post által megszerzett és kiszivárgott dokumentumok.

Arra a kérdésre, hogy miért érdemes Harrisre szavazni, az eszköz a demokrata jelölt pozitív tulajdonságait sorolta fel. Ugyanezt a kérdést Trumpra vonatkozóan is feltették, amire az volt Alexa válasza, hogy nem tud konkrét politikai jelölteket népszerűsíteni vagy azokkal kapcsolatos válaszokat adni.

„Ezek a válaszok olyan hibák, amelyeknek soha nem lett volna szabad megtörténniük, és amint tudomást szereztünk róluk, azonnal kijavítottuk őket” – mondta az Amazon szóvivője.

Egy influenszer a hét elején egy „Találd ki, kire szavaz Alexa” felirattal posztolt egy videót az X-en, amelyen egy nő mindkét jelöltről kérdezi Alexát. A posztot rövid időn belül több mint 740 ezren tekintették meg, és arra késztette a Donald Trumpot támogató Elon Muskot is, hogy arra „!!!” felkiáltó jelekkel reagáljon.

A felháborodás következtében Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor levelében válaszokat követelt az Amazontól és azt sugallta, hogy a techóriás elfogult a liberális oldallal.

Lindsey Graham, az Egyesült Államok szenátora 2024. augusztus 12-én
Lindsey Graham, az Egyesült Államok szenátora 2024. augusztus 12-én (Fotó: AFP)

Alexa válasza zajos belső vitákat eredményeztek az Amazonnál, a mérnökök manuálisan próbálták blokkolni, hogy az eszköz ne válaszoljon ilyen kérdésekre, és próbálnak rájönni, mi a hiba oka, mely valószínűleg egy szoftverfrissítéssel függ össze, magyarázta a Washington Post. (Az Amazon alapítója, Jeff Bezos a Washington Post tulajdonosa).

 

Borítókép: A republikánusok elnökjelöltje, Donald Trump volt amerikai elnök 2024. szeptember 6-án Charlotte-ban, Észak-Karolinában (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.