Itt az uniós bejelentés, ekkor kezdődhet a harmadik világháború

Fegyverkezésre szólította fel az Európai Unió államait Ursula von der Leyen embere. A leendő védelmi biztos szerint hamarosan bekövetkezhet az orosz támadás.

2024. 09. 23. 10:35
Egy aknavető egység ukrán katonái parancsra várnak (Fotó: AFP)
Egy aknavető egység ukrán katonái parancsra várnak (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyugat-európai országoknak fel kell készülniük egy esetleges orosz támadásra. Erre figyelmeztet az EU következő védelmi biztosa, Andrius Kubilius. Az Európai Unió első védelmi biztosa arra törekszik, hogy a tagállamok kötelezően felhalmozzanak egy minimális mennyiségű lőszert és egyéb katonai felszerelést, mivel szerinte ez a leghatékonyabb módja a fegyveripar felfuttatásának és háborúra való felkészülésnek. 

Andrius Kubilius, a közelgő orosz támadásra figyelmeztet (Fotó: AFP)
Andrius Kubilius, a közelgő orosz támadásra figyelmeztet (Fotó: AFP)

Kubilius, akinek kinevezését az Európai Parlament még az idén jóváhagyhatja, hangsúlyozta, hogy az EU-nak késznek kell lennie egy orosz támadásra az elkövetkező néhány évben.

Kubilius a tervét ahhoz hasonlította, mint amikor az országok földgázkészleteket tartanak fenn, és szükség esetén megosztják azt a szomszédos országokkal. Megjegyezte: 

Miért nincsenek katonai biztonsági kritériumok, amelyek előírják, hogy bizonyos mennyiségű tüzérségi lövedéket és más eszközöket tároljunk?

Ez a javaslat nemcsak a tagállamok biztonságát növeli, hanem a keresletet is állandósítja, ami a védelmi ipar legnagyobb problémája. Az EU tehát megpróbálja növelni a fegyvergyártást, miután Ukrajna a lőszerhiány miatt kénytelen volt korlátozni a tüzérségi támadásokat az orosz offenzívák visszaszorítása során.

Kubilius azt mondta, nem áll szándékában megduplázni a NATO biztonsági kérdésekben betöltött szerepét, de kijelentette, hogy szorosabban szeretne együttműködni az ukrán fegyvergyártókkal, mivel a drónok és rakéták átalakították a modern harcteret.

Az ukránoknak valódi tapasztalatuk van

 – tette hozzá.

Kubilius azt szeretné, ha a tagállamok közösen vennének fel hitelt a célok elérésére. Arra is figyelmeztetett, hogy nincs vesztegetni való idő. Az uniós politikus Németország azon értékelésére hivatkozott, hogy Oroszország 2029-ig készen állhat egy EU-tag megtámadására.

Borítókép: Egy aknavető egység ukrán katonái parancsra várnak (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.