Megszólalt Zelenszkij az ukrán kormányválságról + videó

Az ukrán államfő szerint új energiára van szüksége a kabinetnek.

2024. 09. 04. 16:14
Egyre több embere köszön el Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől
Egyre több embere köszön el Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán parlament elhalasztotta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter lemondásának tárgyalását, erről Jaroszlav Zseleznyak ukrán parlamenti képviselő számolt be Telegram-csatornáján.

Korábban a Bloomberg egy, az ukrán vezetéshez közel álló forrást idézett, amely szerint Andrij Sibiga első külügyminiszter-helyettes lehet az új tárcavezető. Az ügynökség szerint Kuleba ezt követően Ukrajna NATO-val való kapcsolatainak erősítésére fog összpontosítani.

Közben megszólalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is. A Le Monde francia lap szerint Zelenszkij a sajtónak kijelentette:

A kormánynak új energiára van szüksége. Ezek a lépések pedig államunk különböző területeken történő megerősítéséhez kapcsolódnak.

Zelenszkij már augusztusban közölte, hogy változtatásokat tervez a kabinetben, de az átalakítás mértéke meglepett néhány megfigyelőt. 

A Simon Harris ír miniszterelnökkel Kijevben tartott közös sajtótájékoztatón megköszönte a leköszönő képviselők munkáját. Kuleba – aki a háború alatt az ukrán diplomácia arca volt – a legidősebb a távozó miniszterek közül.

 

A 43 éves Kuleba 2020 óta töltötte be a kulcsfontosságú posztot. Oroszország 2022-es támadása óta beutazta a világot, hogy nyugati támogatást szerezzen Kijevnek és a Moszkva elleni szankciók mellett érveljen. Az ékesszóló szónok, Kuleba külföldön és itthon is népszerű.

Borítókép: Egyre több embere köszön el Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.