Migránsokat visznek a spanyol faluba, ezért lemondott az alpolgármester

A Mora de Rubielos nevű faluba több mint száz afrikai bevándorlót helyeznek át, de még a polgármestert sem tájékoztatják a betelepítés részleteiről.

2024. 09. 02. 18:57
A 'cayuco' boat carrying African migrant people, part of a group of 386 migrants onboard of two boats, arrives at La Restinga port on the Canary island of El Hierro on August 28, 2024. Spain's left-wing government is grappling with a major upsurge in migrant arrivals, notably in the Canary Islands, which has left the Atlantic archipelago feeling increasingly abandoned by Madrid and Brussels. The rising numbers have prompted Prime Minister Pedro Sanchez's latest diplomatic foray into West Africa where on August 27 he begins a three-day visit to the main countries concerned: Mauritania, The Gambia and Senegal. (Photo by Antonio Sempere / AFP)
Migránsok érkeznek a spanyol partokhoz Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lemondott egy spanyol alpolgármester a migránsok érkezése miatt. A Teruel megyében található Mora de Rubielos nevű falu vezetése múlt héten tudta meg, hogy a szocialista kormány utasítására körülbelül száztíz afrikai bevándorlót helyeznek át hozzájuk a Kanári-szigetekről. 

A települést mindössze ezerötszáz ember lakja és a turizmusból él. A polgármester már a múlt héten azt mondta: aggódik amiatt, hogy milyen hatással lesznek az odaérkező idegenek a helyiek életére és a nyaralók érkezésére. 

Hozzátette azt is, hogy a kormány nem adott tájékoztatást arról, hogy pontosan hány embert küldenek hozzájuk. Annyit mondtak csak, hogy a papírjaik rendben vannak, az egyik helyi hotelben fognak nekik szállást és ellátást biztosítani, valamint hogy a faluban fognak dolgozni. 

 Egyesek azt mondják, hogy száz fő jön, mások szerint százhúz. Az igazság az, hogy nem tudjuk biztosan, sem a számot, sem a napot, sem az órát 

– mondta Arquímedes Rios, hozzátéve, hogy a belügyminisztérium közvetlenül azokat tájékoztatta a tudnivalókról, akik a migránsok gondozásáért és elhelyezéséért felelnek. 

A mali bevándorlók érkezése miatt a falu alpolgármestere a hétvégén bejelentette, hogy távozik posztjáról. Rafael Vicente úgy fogalmazott, hogy döntése személyes okokból született meg, majd kiemelte, hogy már korábban kifejtette ellenérzését a bevándorlók áthelyezéséről, és figyelmeztetett arra, hogy ha ez mégis megtörténik, akkor lemond. 

A jobboldali Vox hétvégére tüntetést hívott össze a település főterére, hogy tiltakozzon az afrikaiak érkezése ellen, de a központi kormány megtiltotta a megrendezését. Ezzel a ténnyel szembesülve a Vox aragóniai szárnya szombatra meghívta a médiát a Mora de Rubielos-i városháza elé, ahol képviselőjük az újságíróknak kifejtette: ellenzik az illegális bevándorlók áttelepítését és elutasítják a kormány diktatórikus döntését, amellyel betiltotta az általuk meghirdetett demonstrációt. 

Diktatúrában élünk. Bátorítják az inváziót, és még csak nem is engednek tiltakozni 

– fogalmazott Alejandro Noliesco. Hozzátette, hogy a bevándorlók a település lakosságának 10 százalékát fogják kitenni, amit abszolút aberrációnak minősített. 

Ezek olyan emberek, akikről nem tudjuk, kicsodák, mit akarnak csinálni ebben az országban, és nem ismerjük a büntetett előéletüket sem 

– tette hozzá.

Spanyolországba már több mint 310 ezer illegális migráns érkezett azóta, hogy a szocialista (PSOE) Pedro Sánchez 2018-ban hatalomra került. Csak múlt péntek óta több mint négyszáz afrikai kötött ki a Kanári-szigeteken, többségük szubszaharai állampolgár, de voltak köztük marokkói és ezúttal ázsiai származásúak is. Ennél is többen érkeztek volna, de a marokkó haditengerészetnek sikerült feltartóztatnia az egyik hajót, amelynek fedélzetén 168-an utaztak. 

Ceutában is tovább próbálkoztak a migránsok azzal, hogy úszva jussanak át Marokkóból a spanyol exklávéba, de többségüket az ottani hatóságok fel tudták tartóztatni. Eközben mind a kanári-szigeteki, mind a ceutai befogadóállomások csordultig vannak. Utóbbiból hétvégén 71 algériai migránst vittek el, hogy kapacitást szabadítsanak fel. Őket mostantól a déli Andalúzia autonóm közösség, valamint Alicante provincia fogja ellátni. 

A szocialista kormány közben továbbra is azt próbálja elérni, hogy a konzervatív Néppárt (PP) igennel szavazzon a bevándorlási törvény módosítására, amellyel lehetővé akarják tenni az illegális bevándorlók azonnali, tömeges áthelyezését más spanyol régiókba. Hogy elérjék a céljukat, a nyári szabadságok vége óta ismét minden létező felületen gyűlöletkeltéssel és embertelenséggel vádolják a néppárti képviselőket és a Voxot is, amiért nem hajlandóak önként belemenni a migránsok elosztásába. Emellett álhírként állítják be az összes olyan jobboldali sajtóinformációt, amely az illegális afrikai bevándorlók által elkövetett bűncselekményekről szól. 

Borítókép: Migránsok érkeznek a spanyol partokhoz (Fotó: AFP) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.