Mire készül Oroszország?

Két orosz stratégiai tengeralattjáró érkezett az orosz Csendes-óceáni Flotta bázisára. Alekszandr Mojszejev a haditengerészet főparancsnoka és Pavel Fradkov védelmi miniszterhelyettes fogadta őket.

Forrás: TASZSZ2024. 09. 25. 19:55
Az orosz csendes-óceáni flotta hadihajói és tengeralattjárói hajóznak a Japán-tenger Nagy Péter-öbölében az „Ócean-2024” haditengerészeti gyakorlaton
Az orosz csendes-óceáni flotta hadihajói és tengeralattjárói hajóznak a Japán-tenger Nagy Péter-öbölében az „Ócean-2024” haditengerészeti gyakorlaton Fotó: Orosz Védelmi Minisztérium Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A III. Sándor és a Krasznojarszk stratégiai tengeralattjárók megérkeztek a kamcsatkai Viljucsinszkban lévő tengeralattjáró-bázisra – jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség. A nehéz jég alatti átkelést követően a flottát üdvözölte Alekszandr Mojszejev, az orosz haditengerészet főparancsnoka és Pavel Fradkov védelmi miniszterhelyettes.

A III. Sándor és a Krasznojarszk atomtengeralattjárók a sarkvidéki Szeverodvinszk kikötőjében
A III. Sándor és a Krasznojarszk atomtengeralattjárók a sarkvidéki Szeverodvinszk kikötőjében Fotó: AFP/Mihail Klimentyev

Fradkov elmondta, hogy ezek a modern nukleáris tengeralattjárók kiemelkedő szerepet játszanak a stratégiai elrettentésben és a Csendes-óceáni Flottában fontos feladatokat látnak el, ezzel növelve Oroszország katonai potenciálját. Mojszejev dicsérte a tengeralattjárósok felkészültségét és a hadműveletek sikeres végrehajtását, kiemelve az orosz flották közötti együttműködést.

A legújabb atom-tengeralattjárók feladata a csendes-óceáni flottában a stratégiai elrettentési feladatok teljesítése, Oroszország harci potenciáljának és katonai erejének fenntartása és növelése érdekében

 – mondta Fradkov.

A III. Sándor egy Borej-osztályú tengeralattjáró 16 Bulava interkontinentális ballisztikus rakétával van felszerelve, míg a Krasnojarsk egy Jasztyen-osztályú tengeralattjáró Kalibr-PL és Onyx rakétákat hordoz. A hajót a szeverodvinszki Sevmash hajógyárban építették, és jelentős erőt képviselnek az orosz haditengerészetben.

A tengeralattjáróink meglévő képzési rendszere, a jég alatti hajózás, valamint az északi és csendes-óceáni flotta parancsnokságának készenléti szintje lehetővé teszi a fontos és felelősségteljes feladatok gyors és jó minőségű ellátását

– mondta Mojszejev, majd a védelmi miniszter elismeréseket adott át a tengeralattjárók parancsnokainak. 

Alekszandr Mojszejev, az orosz haditengerészet főparancsnoka
Alekszandr Mojszejev, az orosz haditengerészet főparancsnoka Fotó: AFP/Vjacseszlav Prokofjev

Lapunk korábban írt arról, hogy az Óceán–2024 hadgyakorlat szeptember elején kezdődött, és a Csendes-óceán, a Jeges-tenger, valamint a Földközi-, Kaszpi- és Balti-tenger vizein zajlott. Több mint 400 harci hajó, tengeralattjáró és kisegítő flotta, továbbá több mint 120 repülőgép és helikopter vett részt az eseményen. Közel 7000 különféle katonai felszerelés és több mint 90 000 katona teljesített szolgálatot a gyakorlat során.

Borítókép: Az orosz Csendes-óceáni Flotta hadihajói és tengeralattjárói hajóznak a Japán-tenger Nagy Péter-öblében az Óceán-2024 haditengerészeti gyakorlaton (Fotó: AFP/Orosz Védelmi Minisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.