Örülnek Orbán Viktor legújabb húzása miatt az osztrákok

„Ha a brüsszeli bürokraták migránsokat akarnak, akkor maguk fogadják be őket” – írta az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke.

Forrás: Mandiner2024. 09. 10. 13:53
The 50th Edition Of The European House Ambrossetti Forum TEHA In Cernobbio
Orbán Viktor magyar miniszterelnök (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország növelte a tétet a Brüsszellel folytatott migrációs vitában, amikor bemutatta azokat a buszokat, amelyekkel a migránsokat az Európai Unió fővárosába küldheti. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára ezzel kapcsolatban korábban elmondta, hogy ha az Európai Unió az illegális bevándorlók beengedésére kényszeríti Magyarországot, akkor a magyar kormány a migránsokat ingyen Brüsszelbe szállítja.

A hír hallatán azonnal bepánikolt Brüsszel polgármestere. Philippe Close X-oldalán kemény üzenetet küldött Magyarországnak és egyben a belga miniszterelnöknek.

Az EU soros elnökségét betöltő magyar kormány nem riad vissza a provokációtól.

Felhívom Alexander De Croo figyelmét arra, hogy blokkolja ezeket a buszokat a belga határon. Meddig tűrjük még a provokációkat egy általunk támogatott ország részéről?” – írta Brüsszel polgármestere, szúrta ki a Mandiner.

Később Nicole de Moor, Belgium migrációs államtitkára is kifejtette a véleményét a téma kapcsán. Szerinte Magyarország fenyegetése „aláássa a szolidaritást és az unión belüli együttműködést.”

De Moor hivatala közleményében úgy fogalmazott, hogy a konvoj megindításával Magyarország „kirívóan megsértené az európai és nemzetközi egyezményeket, Belgium ezért nem biztosít hozzáférést” az ilyen migránsok számára.

De Moor arra kérte Belgium EU-nagykövetét, hogy beszéljen magyar kollégájával a fenyegetésről. A politikus azt is szeretné, ha a bizottság határozottan állást foglalna ellene.

Megérkezett a pozitív reakció is

Herbert Kickl meglehetősen örült Orbán Viktor kezdeményezésének. „Ez egy jó kezdeményezés Orbántól. Másoknak is követniük kellene a példáját.

Ha a brüsszeli bürokraták migránsokat akarnak, akkor maguk fogadják be őket”

– írta az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke.

Borítókép: Orbán Viktor magyar miniszterelnök (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.