Terroristáktól kért segítséget Ukrajna?

Nem finnyás a kijevi vezetés, akár terroristákkal is tárgyal, ha azzal kárt okozhat az oroszoknak. Az orosz külügyet nem érte meglepetésként az egyik török napilap által megszellőztetett történet.

2024. 09. 10. 17:16
Ukrainian President Volodymyr Zelensky is applauded after giving a speech at the German Bundestag (lower house of parliament) in Berlin on June 11, 2024. German Chancellor Olaf Scholz called on September 8, 2024 for diplomatic efforts to be intensified to achieve peace in Ukraine "more quickly", as the war grinds through its third year. (Photo by RALF HIRSCHBERGER / AFP) / ALTERNATIVE CROP
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrég a szíriai Idlebbe utazott és a Háját Tahrír as-Sám (HTS) nevű terrorszervezettel tárgyalt egy ukrán delegáció – számol be róla az Aydinlik török napilap. A lap szerint az ukránok a HTS által fogva tartott, korábban az oroszok ellen harcoló grúz és csecsen harcosok szabadon bocsátását igyekeztek elérni, cserébe pedig 75 drónt ajánlottak fel a terrorszervezetnek.

Kijev Vlagyimir Putyin orosz és Ramzan Kadirov csecsen elnök erői elleni gerillaháborúra használhatná a kiszabaduló foglyokat az orosz–ukrán háború során, a HTS-nek pedig azért lenne előnyös az együttműködés, mert a drónokkal hatékonyabban támadhatnák a szíriai és az országban állomásozó orosz erőket.

A kijevi rezsim már régóta tartja a kapcsolatot a nemzetközi terroristákkal

– kommentálta az értesülést Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

A nagyobb probléma azonban az, hogy a kijevi vezetés maga is „egy új nemzetközi terroristacsoporttá vált”, amely mögé a brit és az amerikai kormányzat is beállt – írja a Life.ru orosz hírportál.

Korábban a Washington Post amerikai napilap arról számolt be, hogy az ukrán katonai hírszerzés arra készült, hogy a Törökországban betiltott Kurd Munkáspárt (PKK/YPG) segítségével támadásokat szervezzen a Szíriában állomásozó orosz erők ellen. Ezt a műveletet később Volodimir Zelenszkij ukrán elnök leállította.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.