Ukrajna rontott pozícióján a világ legerősebb hadseregeinek listáján

Megjelent a friss Global Firepower Index.

2024. 09. 23. 7:16
Harkiv, 2024. szeptember 13. Katonai képzésen vesznek részt nõi önkéntesek a kelet-ukrajnai Harkivi területen 2024. szeptember 13-án, az Ukrajna elleni orosz háború harmadik évében. Az ukrán országos kiképzõközpont által szervezett képzésen a helyi ellenállók a fegyverhasználat és a harctéri elsõsegélynyújtás alapjait sajátíthatják el. A program elsõ három hónapjában mintegy 80 civil önkéntes vett részt a képzésben. MTI/EPA/Szergej Kozlov Fotó: Szergej Kozlov
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna továbbra is a világ húsz legerősebb hadserege között szerepel, de három helyet rontott pozícióján – szúrta ki a Global Firepower Index friss rangsorát a Kárpáti Igaz Szó. A több mint hatvan szempont alapján összeállított lista alapján Ukrajna idén a 18., miközben Oroszország a 2. 

A kárpátaljai magyar lap megjegyzi, az elemzők az ukrán hadsereg erősséget a meglehetősen nagy létszámú seregben és mozgósítási tartalékban látják. Emellett a haderő általános felszereltsége szintén meglehetősen magas színvonalú – bár az nem egyértelmű a kalkulációból, hogy ebbe már mely nyugati fegyvereket számolták bele. 

Leggyengébb pontjaként a haditengerészet hiányát, határainak hosszát, valamint az olajtartalékok deficitjét nevezték meg.

Van értelme összehasonlítani?

Kérdés persze, hogy egyáltalán mennyire hiteles a Global Firepower Index? – A GFP a készítők célja szerint egy olyan átfogó mutató, ami összehasonlíthatóvá teszi az egyes országoknak egy háború megvívásához rendelkezése álló erőforrásait. Tehát nemcsak a katonai erő, illetve haditechnikai eszközök rendelkezésre állása szerepel benne, hanem az ország földrajzi adottságai (területe, van-e tengerpartja), gazdasági mutatói (GDP, államadósság, ipari termelés) stb. is. Ilyen formán már maga a megnevezés is kissé félrevezető, hiszen a tűzerőnek harci konnotációja van. Ez magából az index értékéből nem von le, viszont az átlagfelhasználót rögtön félrevezeti, különösképpen, ha nem néz rá a módszertani kérdésekre – magyarázta korábban lapunk megkeresésére Csiki Varga Tamás.

A Stratégiai Védelmi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa figyelmeztetett, hogy márpedig módszertani szempontból az ilyen jellegű átfogó értékelésnél többféle oka lehet az elcsúszásnak.

Ilyenek például a pontatlan adatforrások; aránytalan módszertani kategóriák (súlyozás az egyes tényezők között); vagy olyan értékelési hibák, amik torzítják az eredményt (például mennyiségi összevetés a minőségi nélkül; vagy a haderő alkalmazását megtervező doktrinális háttér figyelmen kívül hagyása).

 

Íme a lista

A világ húsz legerősebb haderejének a listája mindenesetre így alakul idén:

1. Egyesült Államok, 2. Oroszország, 3. Kína, 4. India, 5. Dél-Korea, 6. Nagy-Britannia, 7. Japán, 8. Törökország, 9. Pakisztán, 10. Olaszország, 11. Franciaország, 12. Brazília, 13. Indonézia, 14. Irán, 15. Egyiptom, 16. Ausztrália, 17. Izrael, 18. Ukrajna, 19. Németország és 20. Spanyolország.

Magyarország egyébként őrizve pozícióját az 54.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.