Alapjogokért Központ: A magyarok döntő többsége szerint Brüsszelnek támogatnia kell a határok védelmét

A választókorú magyarok háromnegyede (76 százalék) szerint az Európai Uniónak hozzá kellene járulnia az illegális migrációval szembeni védekezés költségeihez. Ráadásul a megkérdezettek közel kétharmada (66 százalék) igazságtalannak tartja az EU bíróságának Magyarországot elmarasztaló ítéletét, amely miatt naponta 400 millió forintot, egy összegben pedig 80 milliárdot kell befizetni a magyaroknak azért, mert megvédik a határaikat – derül ki az Alapjogokért Központ aktuális felméréséből.

Forrás: Alapjogokért Központ2024. 10. 02. 9:46
Migránsok egy csoportja pihen egy mezőn a szerbiai Majdány falu közelében 2021-ben (Fotó: AFP)
Migránsok egy csoportja pihen egy mezőn a szerbiai Majdány falu közelében 2021-ben (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolc évvel a kötelező betelepítési kvótákat politikai értelemben egységesen elutasító országos népszavazás után Brüsszel még mindig ugyanúgy akarja a migrációt menedzselni: új néven, de a régi eszközrendszert alkalmazva erőltetné rá olyan tagállamokra a bevándorláspárti politikáját, amelyek immár kilenc éve védik saját maguk és Európa határait – írja az Alapjogokért Központ. 

Magyarország a migrációs válság kirobbanása óta az illegális bevándorlás megfékezése és az európai lakosság biztonságának garantálása mellett foglal állást. Ezzel szemben a brüsszeli döntéshozók a korlátlan befogadás kultúráját propagálták, amelynek eredményeként a terrorizmus a nyugat-európai hétköznapok részévé vált. Németország éppen ezért kénytelen volt a határain átmenetileg ellenőrzést bevezetni, de Berlin nincs egyedül, ugyanis csak idén további tíz schengeni ország döntött úgy, hogy feladja a nyitott határok progresszív elképzelését.

A kettős mérce, amivel a tagállamokat mérik, talán sosem volt ennyire szembetűnő: amíg a német döntést csendben elfogadták, addig Olaszországban Matteo Salvini volt belügyminisztert hat év börtönre ítélnék, mert megpróbált fellépni az illegális migráció ellen. Magyarország esetében pedig az Európai Bíróság gigantikus bírságot szabott ki, amiért hazánk az európai határok védelmére kelt. Az ítélet szerint a magyar államnak mintegy 80 milliárd forintot és további napi 400 millió forintot kell fizetnie az unió kasszájába annak érdekében, hogy hazánk végrehajtsa a liberálisok által megfogalmazott diktátumot.

A magyarok szerint igazságtalan a bírósági ítélet Magyarország ellen (Forrás: Alapjogokért Központ)
A magyarok szerint igazságtalan a bírósági ítélet Magyarország ellen (Forrás: Alapjogokért Központ)

A magyar közvélemény azonban élesen elutasítja az Európai Bíróság befolyásolási kísérletét, ugyanis a megkérdezettek kétharmada (66 százalék) igazságtalannak tartja az ítéletet. Mindez nem véletlen: a luxembourgi testület Magyarországot büntető tanácsában olyan bírók hoztak ítéletet, akiknek függetlensége, politikai elfogulatlansága megkérdőjelezhető, ugyanis közel állnak a Soros-féle Nyílt Társadalom-hálózathoz.

A magyarok szerint az Uniónak hozzá kellene járulnia a határvédelemhez (Fotó: Alapjogokért Központ)
A magyarok szerint az Uniónak hozzá kellene járulnia a határvédelemhez (Fotó: Alapjogokért Központ)

A hazai véleményklíma továbbra is a határok megvédését támogatja, valamint ehhez az Európai Unió anyagi támogatását is elvárja, hiszen a megkérdezettek döntő többsége (76 százalék) szerint az EU-nak hozzá kellene járulnia pénzügyi segítséggel a magyar és európai határvédelemhez, amire 2015 óta 800 milliárd forintot költött az állam. 

A nemzeti kormány a napra pontosan nyolc évvel ezelőtt megtartott, kötelező betelepítési kvótákat politikailag elutasító népszavazás eredményének értelmében azóta is egyértelmű álláspontot képvisel: nem a bajt kell Európába hozni, hanem a segítséget kell azokba az országokba eljuttatni, ahol arra szükség van.

Az illegális migráció megfékezése kapcsán a kormányzati álláspont mögött széles választói és társadalmi felhatalmazás áll. Ezt a nemzeti egyetértést a befogadást pártoló brüsszeli és hazai baloldali képviselők 2015 óta képtelenek elfogadni.

Borítókép: Migránsok egy csoportja pihen egy mezőn a szerbiai Majdány falu közelében 2021-ben (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.