Fogy az ukrán, külföldiekkel pótolná a hiányt Zelenszkij

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij új törvényt írt alá, amely lehetővé teszi a külföldi zsoldosok számára, hogy tiszti rangban szolgáljanak az ukrán hadseregben, átalakítva ezzel a hadsereg vezetési struktúráját.

Forrás: rt.com2024. 10. 27. 12:41
Volodomir Zelenszkij ukrán elnök
Volodomir Zelenszkij ukrán elnök Fotó: Hans Lucas via AFP Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke aláírta azt a törvényt, amely lehetővé teszi a külföldi zsoldosok számára, hogy tiszti beosztásban szolgáljanak az ukrán hadseregben az Oroszországgal folytatott háború során. Az ukrán parlament októberben fogadta el a vonatkozó jogszabályt.

A törvény értelmében a katonai szerződéssel rendelkező külföldi állampolgárok most nemcsak közkatonák vagy szakaszvezetők lehetnek,

 hanem vezetői pozíciókat is betölthetnek a hadseregben, függetlenül állampolgárságuktól.

A szeptemberi viták során a védelmi és hírszerzési bizottság helyettes vezetője, Egor Chernev kifejtette, hogy a törvény szükséges ahhoz, hogy orvosolják a parancsnoki állomány hiányát az ukrán fegyveres erőkben.

 Mindannyian értjük a tiszti kar helyzetét. Valóban problémák vannak, igen, hiány van

– mondta Chernev a Rada hírportálnak. 

A külföldi országok volt tisztjei érdeklődnek a jelentkezés iránt az ukrán erőknél

– hangsúlyozta.

Márciusban az orosz védelmi minisztérium arra figyelmeztetett, hogy legalább 13387 külföldi zsoldos érkezett Ukrajnába a Moszkva és Kijev közötti feszültség februári kiéleződése óta.

Lengyelországból 2960 fő, Grúziából 1042, az Egyesült Államokból 1113, Kanadából 1005, az Egyesült Királyságból pedig 822 katona érkezett.

Az elmúlt időszakban, amikor munkaerőhiánnyal, növekvő veszteségekkel és vesztes csatákkal küzdött Ukrajna,

 a törvényhozás csökkentette a sorozás korhatárát 27-ről, 25 éves korra

és jelentősen szigorította a mobilizációs szabályokat, kötelezve a potenciális toborzottakat, hogy „adatellenőrzés” céljából jelentkezzenek a toborzóirodákhoz, ami gyakran közvetlen utat jelentett a frontra.

Az utóbbi hónapokban több videó is megjelent a közösségi médiában, amelyekben a toborzó tisztek megpróbálják erőszakkal elvinni az embereket az utcákról, edzőtermekből és bevásárlóközpontokból.

Borítókép: Volodomir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.