Háromezer észak-koreai katona sorakozhat az ukrán fronton

Már javában tart a kiképzés, de kérdés, mikor vetik be őket.

Forrás: MTI2024. 10. 28. 21:41
Ukrajna, 2024. október 28. Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2024. október 28-án közreadott videófelvételrõl rögzített képen orosz katonák 122 milliméteres BM-21-es Grad rakéta-sorozatvetõvel készülnek ukrán állásokra tüzelni egy nem megnevezett ukrajnai helyszínen. MTI/EPA/rosz védelmi minisztérium Fotó: rosz védelmi minisztérium
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helyi lakosoktól származó információk szerint eddig már több mint háromezer észak-koreai katonát vezényeltek képzésre az oroszországi kurszki területre – közölte hétfőn az ukrán különleges erők égisze alatt működő Nemzeti Ellenállási Központ (CNSZ).

A közlemény szerint az észak-koreai katonákat különböző gyakorlótereken képezik tovább, főleg az éjszakai órákban. Velük együtt érkeztek a gyakorlóterekre a kommunista ország nagykövetségének munkatársai, akik fordítóként dolgoznak, illetve figyelik a katonák viselkedését – írta honlapján a CNSZ.

Egyelőre nem tudni pontosan, mikor küldik a KNDK-ból érkezett katonákat közvetlenül a harci övezetbe, azaz meddig tart képzésük a kurszki régióban. A katonák tartózkodási helye azonban ismert – fűzte hozzá a központ.

Vadim Misznik, a Sziverszk ukrán műveleti csapatcsoport szóvivője egy hétfői tévéműsorban közölte, hogy az ukrán katonák egyelőre nem találkoztak észak-koreaiakkal.

A CNSZ egy másik közleményében arról adott hírt, hogy az orosz erők több mint 300 tonna napraforgótermést készülnek kivinni az ideiglenesen megszállt luhanszki régióból előbb Oroszországba, majd onnan Afrikába. A közlés szerint az oroszok nyomott áron vásárolták fel a termést a helyi gazdáktól. 

– Hasonló rendszer Ukrajna ideiglenesen megszállt területein az orosz agresszió kezdete óta másutt is működik. A megszálló adminisztráció arra kényszeríti a gazdákat, hogy terményeiket meghatározott cégeknek fix áron adják el – írta a központ. Hangsúlyozta, hogy az ukrán termények ilyen formában történő kivitele nemcsak gazdasági bűncselekmény Ukrajna ellen, hanem a térség gazdasági stabilitásának aláásását célzó szélesebb stratégia része is. Oroszország ukrán forrásokat használ fel arra, hogy megerősítse pozícióját a nemzetközi színtéren. Az ilyen tetteket a nemzetközi közösségnek el kell ítélnie, az elkövetőket pedig a törvény előtt felelősségre kell vonni – szögezte le a CNSZ.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.