Kijev szerint nem várt fordulat jött a háborúban

Az ukrán főparancsnok, Olekszandr Szirszkij sokkoló bejelentést tett. Szerinte Oroszország mintegy ötvenezer katonát telepített át a Kurszki területre.

Forrás: Origó2024. 10. 11. 13:57
Ukrán katonák 2024. október 9-én (Fotó: AFP)
Ukrán katonák 2024. október 9-én (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A drámai eseményekről beszámoló jelentések szerint Oroszország mintegy ötvenezer katonát telepített át a Kurszki területre, jelentősen gyengítve ezzel a frontvonalon álló erőit Ukrajnában. Ezt a meglepő hírt Olekszandr Szirszkij, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka jelentette be egy dokumentumfilmben, írja az Origó.

Szirszkij kijelentése szerint az orosz parancsnokság más frontvonalakról vonta el ezeket az erőket, ahol az ellenség támadó hadműveleteket folytatott. 

Tudjuk, hogy mintegy ötvenezer katonát vezényeltek át a kurszki irányba más területekről

 – nyilatkozta Szirszkij. 

A főparancsnok hangsúlyozta, hogy ez a jelentős áthelyezés gyengítette az orosz erőket más területeken, beleértve a Zaporizzsjai és Herszoni területeket, valamint a Kramatorszki frontrészt.

Ez természetesen megkönnyítette számunkra a védelmi hadművelet folytatását

 – tette hozzá Szirszkij.

A Bloomberg korábbi jelentései szerint Ukrajna képes lehet több hónapig vagy akár még tovább is megtartani a Kurszki régióban megszerzett területeket. Az orosz csapatok csak korlátozott ellentámadásokat végeznek, elsősorban Kelet-Ukrajnában koncentrálnak a műveletekre.

Ugyanakkor más elemzők arról számoltak be, hogy az orosz megszálló erők áttörték a kurszki ukrán csoportosulás bal szárnyát. 

Borítókép: Ukrán katonák 2024. október 9-én (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.