Mike Johnson: Irán a valódi fenyegetés, itt az idő a cselekvésre

Mike Johnson, az amerikai képviselőház elnöke szerint az Egyesült Államoknak azonnal támogatnia kell Izrael maximális nyomásgyakorlási kampányát Irán ellen. Johnson szerint Irán a valódi fenyegetés, és az eddigi lépések nem elegendők a Közel-Kelet békéjének eléréséhez.

2024. 10. 20. 21:59
Mike Johnson, az amerikai képviselőház elnöke
Mike Johnson, az amerikai képviselőház elnöke Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mike Johnson, az amerikai képviselőház republikánus elnöke a CNN-nek adott interjúban egyértelműen kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak és Izraelnek közösen kell fellépnie Irán ellen, melyet a Közel-Keleti feszültségek legfőbb okozójának tart. Johnson szerint most van itt az idő arra, hogy maximális nyomásgyakorlással Iránra, a „kígyó fejére” összpontosítsanak, mivel szerinte nem elegendő a Hezbollah vagy a Hamász elleni fellépés.

Irán maga a legnagyobb fenyegetés, és fel kell ismernünk, hogy a proxy csoportok elleni harc csak félmegoldás

– nyilatkozta Johnson.

Johnson kijelentései egyre inkább abba az irányba mutatnak, hogy az amerikai kormányzatnak szorosabb együttműködést kellene folytatnia Izraellel Irán megfékezésére. A politikus szerint a Biden–Harris-adminisztráció számos ponton visszatartotta a szükséges fegyverrendszereket, amelyekre Izraelnek szüksége lett volna a védelemhez, ami csak súlyosbította a helyzetet. 

Johnson bírálta a jelenlegi amerikai kormányzatot, amiért szerinte túl sokszor próbálta „mikromenedzselni” Izrael katonai stratégiáját.

Az amerikai–izraeli együttműködés azonban új kihívások elé néz, hiszen a hétvégén Izrael titkos katonai tervei szivárogtak ki az amerikai hírszerzéstől egy Telegram-csatornán. Johnson szerint a kiszivárgott információk komoly aggodalmat keltenek, és kárt tehetnek az amerikai–izraeli kapcsolatokban. Az incidens komoly vizsgálatot von maga után, és az amerikai hírszerzési szervek már dolgoznak a felelősök felderítésén.

Az interjú során Jake Tapper, a CNN műsorvezetője rákérdezett, hogy vajon Izrael válaszlépései túlságosan drasztikusak lehetnek-e. Johnson diplomatikusan válaszolt, mondván, hogy nem az ő feladata mások katonai stratégiájának megkérdőjelezése.

Ez egy jó és rossz közötti harc, és az Egyesült Államoknak mindig Izrael oldalán kell állnia

hangsúlyozta Johnson.

 

Borítókép: Mike Johnson, az amerikai képviselőház elnöke (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.