Morawiecki és Kaczynski a patrióta gondolatok újjáélesztésén dolgozik

A lengyel kormányzó párt, a Jog és Igazságosság (PiS) vezetői, Mateusz Morawiecki és Jaroslaw Kaczynski ismételten hangsúlyozták a nemzeti értékek megerősítésének és a hazafias eszmék újjáépítésének fontosságát. A kongresszus középpontjában a lengyel identitás megőrzése és az ország politikai jövője állt.

Forrás: wPolytice2024. 10. 12. 18:41
Jarosław Kaczynski, a Jog és Igazságosság párt elnöke és Patryk Jaki, a Szuverén Lengyelország megbízott elnöke aláírta a Jog és Igazságosság és a Szuverén Lengyelország egyesítéséről szóló ideológiai nyilatkozatot.
Jarosław Kaczynski, a Jog és Igazságosság párt elnöke és Patryk Jaki, a Szuverén Lengyelország megbízott elnöke aláírta a Jog és Igazságosság és a Szuverén Lengyelország egyesítéséről szóló ideológiai nyilatkozatot. Forrás: közösségi média - PiS
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mateusz Morawiecki volt miniszterelnök, a Jog és Igazságosság (PiS) pártjának kongresszusán erősítette meg azon törekvését, hogy „újjáépítsék a lengyelség szigetcsoportját”, amely egy széles körű hazafias mozgalom újjáélesztésére irányul. Morawiecki hangsúlyozta, hogy a pártnak nyitottnak kell lennie különböző közösségek befogadására, beleértve konzervatívokat, tradicionális értékeket vallókat és mindenkit, akinek szívügye Lengyelország.

A kongresszuson szerződést kötöttek a Szuverén Lengyelország párttal is, melyet Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke és Patryk Jaki megbízott elnök írt alá. Az együttműködés célja a politikai stabilitás és a közös hazafias értékek melletti kiállás. A közös deklaráció hangsúlyozza a nemzeti szuverenitás megőrzését és az új alkotmány kidolgozásának fontosságát. Ez a szövetség azt is jelenti, hogy a hagyományos értékek és a nemzeti érdekek még hangsúlyosabb szerepet kapnak a párt politikájában.

Elkötelezték magukat arra is, hogy amennyiben az EU módosítaná az uniós szerződéseket, arról országos népszavazást kezdeményeznek, és bevezetése ellen aktív kampányt folytatnak. Szó van még a deklarációban többek között a zöldátállás elutasításáról, a lengyelországi szólásszabadság és egyéb szabadságjogok helyreállításáról. 

Mindkét párt elutasítja a genderideológiát, és kiáll a hagyományos értékek és a család védelme mellett. Kötelezettséget vállalnak a jó lengyel–amerikai kapcsolatok fenntartására, a három tenger közötti közép-európai térség stratégiai szuverenitására és abban Lengyelország alapvető szerepének fenntartására. Végül arra is, hogy határozottan elszámoltatják Donald Tusk csapatát.

Jaroslaw Kaczynski különösen élesen bírálta az aktuális kormányzatot, hogy nem vetették el az uniós migrációs paktumot, ami a nemzetbiztonság szempontjából alapvető fontosságú lépés lett volna. 

Kaczynski rámutatott, hogy a „szuverenitási stratégia” kulcsfontosságú része Lengyelország szerepének megerősítése a nemzetközi politikai térben, különös tekintettel az Egyesült Államokkal való kapcsolatokra. Mindkét vezető elkötelezett a lengyel nemzet identitásának megőrzése mellett, ami szerintük elengedhetetlen az ország jövője érdekében.

Borítókép: Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság párt elnöke és Patryk Jaki, a Szuverén Lengyelország megbízott elnöke aláírta a Jog és Igazságosság és a Szuverén Lengyelország egyesítéséről szóló ideológiai nyilatkozatot (Fotó: PiS)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.