Nagy bajban az ukránok, menekülni kényszerülnek

A kurszki ukrán offenzíva nem hozott látványos eredményeket, de hozzájárult a Donyecki régióban elszenvedett veszteségekhez. Kelet-Ukrajna súlyos helyzetben van az orosz taktika és túlerő miatt, írta a The Washington Post.

Forrás: The Washington Post2024. 10. 04. 11:07
Az orosz védelmi minisztérium által 2024. augusztus 21-én közzétett  képen a hírek szerint egy orosz Mi-35m-es támadóhelikopter rakétákat lő ki az ukrán fegyveres erőkre az oroszországi Kurszk régió határvidékén
Az orosz védelmi minisztérium által 2024. augusztus 21-én közzétett képen a hírek szerint egy orosz Mi-35m-es támadóhelikopter rakétákat lő ki az ukrán fegyveres erőkre az oroszországi Kurszk régió határvidékén Fotó: Orosz Védelmi Minisztérium Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrajnai keleti fronton, különösen a Pokrovszk körüli falvakban és Ugledar környékén a túlerő miatt a harcok Oroszország javára billennek, írja a The Washington Post.

Az ukrán alakulatok eleinte több csapást mértek az orosz erőkre, de a túlerő elől kénytelenek meghátrálni.

Andrij Bilozir, az ukrán 33. gépesített osztag első zászlóaljának vezetője elmondta, hogy kénytelenek voltak visszavonulni. – A feladatom az volt, hogy megmentsem a fiúkat – mondta Bilozir.

 

Orosz taktika és erőfölény

Az ukrán katonák szerint az orosz csapatok az elmúlt nyáron változtattak taktikájukon, amit egyre nehezebb ellensúlyozni, akkor is, ha időnként helyi győzelmeket érnek el. Az orosz csapatok kis létszámú, de mozgékony egységekben támadják a csatatereket, ami megnehezíti a felderítést és a válaszcsapást is. Az orosz támadásokat erős tüzérségi és dróntámogatás kíséri, valamint a csapatok közötti kommunikáció is javult, amely segíti az összesített támadások koordinálását.

Bár mindkét oldalon hatalmas veszteségek vannak, az oroszoknak továbbra is elegendő katonájuk van a nyomás fenntartásához, mutatott rá az amerikai lap. Ezzel szemben Ukrajna számára kihívást jelent a csapatok pótlása, és a figyelem jelentős része a kurszki orosz területeken végzett hadműveletekre összpontosul. Ez a helyzet tette lehetővé az oroszok számára, hogy a Donyecki régióban agresszíven törjenek előre.

Az elmúlt hónapokban Ukrajna kénytelen volt jelentős területeket feladni. Ugledar, amit két éven át hevesen védtek, végül orosz kézre került. Az ukrán csapatok visszavonulása elkerülhetetlen volt annak érdekében, hogy ne veszítsenek el még több katonát és felszerelést.

Az orosz tüzérségi fölény megsemmisítő erejű, egyes szakaszokon az arány 10:1 az oroszok javára. A veszteségek mértéke és az orosz támadások ereje súlyosan megterheli az ukrán egységeket. A 72. Gépesített Dandár, amely évek óta harcolt Ugledar környékén kimerült.

 

Nehéz helyzetben az ukrán erők

Az elmúlt hónapokban az orosz erők több mint nyolcszáz négyzetkilométernyi területet foglaltak el Ukrajnában, különösen a Bahmut és Ugledar közötti frontvonal mentén. Az ukránok kísérlete arra, hogy egy meglepetésszerű offenzívát indítsanak az orosz Kurszk régióban, nem hozott látványos eredményeket, de kifejezetten hozzájárult a Donyecki régióban elszenvedett veszteségekhez.

Az orosz védelmi minisztérium által 2024. augusztus 21-én közzétett fotón egy orosz Mi-35m-es támadóhelikopter rakétákat lő ki az ukrán fegyveres erőkre az oroszországi Kurszk régió határvidékén
Egy orosz Mi–35m támadóhelikopter rakétákat lő ki az ukrán fegyveres erőkre az oroszországi Kurszk régió határvidékén. Fotó: AFP/Orosz Védelmi Minisztérium

Rob Lee, a Foreign Policy Research Institute vezető kutatója szerint Ukrajna fő problémái, például a katonai létszámhiány és a gyorsan kiképzett újoncok bevetése továbbra is fennáll. Bár az ukrán mozgósítás üteme javulhat, Oroszország változatlanul fölényben van. A front mindkét oldalán súlyos veszteségek vannak, de a háborút az dönti el, hogy melyik fél képes hosszabb ideig kitartani.

Az orosz előretörés hatásai már a civil lakosságra is kiterjednek. Pokrovszk városa, amely kulcsfontosságú közlekedési csomópont volt, jelenleg is támadások célpontja, s a lakosság tömegesen menekülni kényszerül. A vasúti infrastruktúra és a hidak lerombolása miatt a terület katonai utánpótlása veszélyes.

Egy korábban lebombázott ház füstölgő romjai, a tulajdonos holtteste pedig még mindig a törmelék alatt rekedt Pokrovszkban, Donyeck régióban, Ukrajna 2024. október 2-án
Egy korábban lebombázott ház füstölgő romjai, a tulajdonos holtteste pedig még mindig a törmelék alatt rekedt Pokrovszkban, Donyeck régióban, Ukrajna 2024. október 2-án. Fotó: Anadolu/AFP/Maciek Musialek

Az ukrán erők és a civilek is a túlélésért küzdenek egy olyan háborúban, ahol az orosz taktika és a túlerő egyre nagyobb nyomás alá helyezi őket. Míg az ukránok ellenállnak, az orosz előretörés folytatódik, és egyre több város kerül veszélybe.

 

Borítókép: Egy orosz Mi–35m-es támadóhelikopter rakétákat lő ki az ukrán fegyveres erőkre az oroszországi Kurszk régió határvidékén (Fotó: AFP/Orosz Védelmi Minisztérium)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.