Rómába és a Vatikánba látogat Zelenszkij

Ukrajna békéjének megvitatására Rómába érkezik Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök csütörtökön az esti órákban a Villa Doria Pamphili parkban található elnöki palota egyik épületében fogadja, majd a kétoldalú tárgyalás közös vacsorával zárul – közölte az olasz sajtó.

2024. 10. 10. 17:45
Keir Starmer - Volodymyr Zelenskyy meeting in London
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 10: Ukrainian President Volodymyr Zelensky leaves Prime Minister's office after meeting with British Prime Minister Keir Starmer at 10 Downing Street, in London, United Kingdom on October 10, 2024. Rasid Necati Aslim / Anadolu (Photo by Rasid Necati Aslim / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Volodimir Zelenszkij Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szentszék bejelentette, hogy péntek délelőtt Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadja az ukrán elnököt a Vatikánban. 

Ez a harmadik alkalom, hogy a szentatya személyesen találkozik Zelenszkijjel. 

Először 2023. május 13-án fogadta Ferenc pápa az ukrán elnököt a Vatikánban, majd a nyáron a G7-országok Pugliában tartott összejövetelén. 

Az olasz sajtó arról számol be, hogy Zelenszkij azzal a céllal keresi fel a nyugati országokat, hogy meggyőzze annak szükségességéről, hogy orosz területeken is bevetésre kerülhessenek a nyugatról érkezett fegyverkészletek. Olasz lapelemzések szerint Zelenszkij a háború meghatározó pillanatában látogat el Itáliába. 

Elérkezett a megfelelő pillanat, hogy a nyugati szövetségeseknek illusztrálja „béketervét”, azt követően, hogy Joe Biden amerikai elnök meglehetősen langyos fogadtatásban részesítette. 

A Róma–Berlin–Párizs- és London-tengely megerősítésére készül az ukrán elnök, hogy megossza a konfliktus lezárására vonatkozó jövőbeli terveit, Zelenszkij ugyanis a balkáni országok vezetőinek Dubrovnikban ígéretet tett arra, hogy november végéig elkészül az a munkadokumentum, mely az konfliktus igazságos lezárásához, a békekötéshez szükséges feltételeket meghatározza. 

Az olasz kormány ugyanakkor továbbra is ragaszkodik korábbi álláspontjához, miszerint az Itáliából érkező fegyvereket kizárólag védekezésre használhatja Kijev, semmiképpen sem végezhet katonai akciókat orosz területeken. Hangsúlyozzák, hogy Olaszország nem áll háborúban Oroszországgal. 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.