Rómában és a Vatikánban is győzelmi tervéről tárgyalt Zelenszkij

Rómába és a Vatikánba látogatott Voldomir Zelenszkij. Az ukrán elnök csütörtök este Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel találkozott, péntek délelőtt pedig Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadta a Vatikánban.

2024. 10. 11. 13:28
Ferenc pápa (J) beszélget Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel (Fotó: AFP)
Ferenc pápa (J) beszélget Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európai körútra indult az ukrán elnök, hogy szövetségeseket keressen győzelmi tervének kivitelezéséhez. Csütörtök este Rómába érkezett Voldimir Zelenszkij, hogy illusztrálja béketervét az olasz szövetségesének. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök az esti órákban a Villa Doria Pamphilj parkban található elnöki palotában fogadta. A kétoldalú tárgyalás közös vacsorával zárult – közli az olasz sajtó. 

A két órán át tartó találkozót sajtótájékoztató követte. 

Meloni ismét megerősítette, hogy Olaszország minden tőle telhetőt megtett, és készen áll, hogy továbbra is támogassa Kijevet. Céljuk az is, hogy Ukrajna a lehető legjobb feltételekkel ülhessen a békeasztal mellé. Meloni hangsúlyozta, a nemzetközi közösségnek kötelessége segíteni egy olyan nemzetet, amelyet 955 nappal ezelőtt brutálisan, indokolatlanul és jogtalanul megtámadtak.

Az Oroszországi Föderáció ugyanis nem fogadta el a virágzó, demokratikus és szabad Ukrajna gondolatát. Sajtóinformációk szerint Zelenszkij megköszönte Meloni támogatását, és engedélyt kért arra, hogy olasz fegyvereket is bevethessenek orosz területeken. 

A sajtó hangsúlyozza, az olasz kormány továbbra is ragaszkodik korábbi álláspontjához, miszerint az Itáliából érkező fegyvereket kizárólag védekezésre használhatják, semmiképpen sem vethetik be őket orosz területeken. 

Meloni arról is beszámolt, hogy egyetértettek Zelenszkijjel abban, hogy a lehető legtöbb nemzetközi szereplőt be kell vonni, akik meg tudják győzni Moszkvát, hogy üljön tárgyalóasztalhoz. Végül az olasz kormányfő bejelentette, hogy 2025. július 10-én és 11-én Rómában tartják az Ukrajna helyreállítását megvitató konferenciáját.

Az elemzések rámutatnak arra, hogy a Róma, Berlin, Párizs és London tengely megerősítésére készül az ukrán elnök, hogy szövetségeseket találjon győzelmi tervének kivitelezéséhez. Zelenszkij maga nyilatkozta, hogy legközelebbi barátaiknak, az európai vezetőknek bemutatja győzelmi tervük részleteit, amely közelebb hozhatja Ukrajna számára a háború igazságos végét. Az ukrán elnök egyetlen nap alatt Londonból Párizsba, majd Rómába utazott, hogy felkeresse szövetségeseit. 

A Szentszék bejelentette, hogy péntek délelőtt Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadja az ukrán elnököt a Vatikánban. Ez a harmadik alkalom, hogy a szentatya személyesen találkozik Zelenszkijjel. Először 2023 május 13-án fogadta Ferenc pápa a Vatikánban, majd a nyáron a G7-országok Pugliában tartott összejövetelén. A pápa különleges küldöttjeként a békemisszió keretében Matteo Zuppi bíboros az olasz katolikus püspöki kar elnöke kereste fel Kijevben az ukrán elnököt. Szentszéki közlemény szerint félórás találkozóra került sor az apostoli palota könyvtár termében Róma püspöke és az ukrán elnök között. 

A beszélgetés során a katolikus egyházfő állandó imájáról biztosította az ukrán népet. Ferenc pápa egy öntött bronz domborművet ajándékozott Zelenszkijnek, amelyen egy bimbózó virág látható, „a béke törékeny virág” felirattal. 

Ezen kívül a szentatya átadta a béke idei világnapjára szóló üzenetet, valamint a 2020. március 27-ei Statio Orbisról szóló kötetet. Zelenszkij egy olajfestményt ajándékozott a pápának, amely a bucsai mészárlást ábrázolja. A szentatyával való találkozót követően az ukrán elnök Pietro Parolin államtitkárral is tárgyalt. A pápalátogatás után az ukrán elnök Németországba megy, hogy Olaf Scholz kancellárnak és a német vezetőknek is bemutassa tervét.

Borítókép: Ferenc pápa (jobbra) beszélget Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.