Számolnak a németek, dolgoztatnák az ukrán menekülteket

Németország pénzügyminisztere javasolja az ukrán menekültek jogi státusának és juttatásainak felülvizsgálatát.

2024. 10. 24. 7:10
Az ukránok németül tanulnak Frankfurtban (Fotó: AFP)
Az ukránok németül tanulnak Frankfurtban (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Christian Lindner javaslatot tett az ukrán menekültek jogi státusának újraértékelésére – jelentette a német Wirtschaftswoche magazin. A lapnak adott interjújában Lindner felvetette a szociális juttatások csökkentését és a segélyben részesülők foglalkoztatottságának növelését.

A német pénzügyminiszter szerint az ukránoknak nem kellene alapértelmezetten jogosultnak lenniük a magasabb összegű kifizetésekre.Ehelyett azt javasolta, hogy a menedékkérőkéhez hasonló juttatásokat kínáljanak nekik, kombinálva azt a munkaerőpiaci integrációs eszközökkel. 

Az ukrán menekülteknek járó juttatások témája nemrég vitát váltott ki a német tisztviselők körében, s a téma kapcsán megszólalt a kancellár is.

Több mint kétszázezer ukrán menekült talált már munkát Németországban a kormány programján keresztül. Ezt mondta Olaf Scholz német kancellár a Szociáldemokrata Párt (SPD) lakossági forumán Teltowban. Mint arról a lapunk is beszámolt, a kancellár szerint az ukrán menekülteknek, akiket Németország támogat, dolgozniuk kell.

A Kyiv Independent ukrán hírportál cikke szerint Németország több mint egymillió menekültet fogadott be Ukrajnából 2022 februárja óta, s Berlin több mint húszmilliárd eurót költött a menekültek elszállásolására és integrációjára.

Az Eurostat adatai azt mutatják, hogy jelenleg több mint 4,2 millió ukrán menekült van regisztrálva ideiglenes védelemre az EU-tagállamokban, ami lehetővé teszi számukra a lakhatáshoz való hozzáférést, a munkavállalást és szociális juttatások igénybevételét. 

Borítókép: Az ukránok németül tanulnak Frankfurtban (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.