Szijjártó Péter: Véget kell vetni az öldöklésnek és a szenvedésnek

A külgazdasági és külügyminiszter a Mandinernek adott interjújában beszélt az elmúlt tíz év magyar külpolitikájáról, a Donald Trump győzelmével kapcsolatos várakozásokról, valamint a jobboldal jelenlegi helyzetéről.

Forrás: Mandiner2024. 10. 10. 9:05
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Dömötör Zoltán Dunakeszi Sportuszoda átadásán 2024. október 4-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)
Átadták a Dömötör Zoltán Dunakeszi Sportuszodát
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter szerint a kormány az elmúlt években számos kihívással nézett szembe, de sikeresen kezelte ezeket. Mint fogalmazott: 

Negyedik éve gazdasági, biztonsági, egészségügyi válságok közepette kell navigálni az országot, amibe más kormányok Európában már belebuktak – ezzel szemben mi például a 2022-es országgyűlési választáson minden idők legnagyobb győzelmét arattuk.

Szijjártó a Mandinernek adott interjújában kritizálta az EU-t, amiért szerinte „elképesztő képmutatás ejtette foglyul”. Elmondása szerint sok európai politikus egyetért Magyarországgal, de nyilvánosan nem merik felvállalni álláspontjukat:

Amikor ketten vagyunk, elmondják, mennyire igazunk van, de nyilvánosan mégiscsak felolvassák, amit a bürokraták odakészítettek nekik

A miniszter kiállt amellett, hogy Magyarország őszinte külpolitikát folytat: nem kell keresni a felesleges konfliktust, de az nem megy, hogy bebújunk az asztal alá egy-egy kritika miatt. Hangsúlyozta Magyarország őszinte külpolitikájának előnyeit, és a gazdasági sikereket is említette bizonyítékként. A migrációval, a genderpolitikával és a háborúval kapcsolatos kérdésekben is kifejtette a kormány eltérő álláspontját, megerősítve, hogy nem hajlandó kiszolgáltatni az országot külső erőknek.

Az interjúban Szijjártó Péter Orbán Viktor békemisszióját is értékelte, kiemelve a keresztény országként való felelősségvállalást az emberi életek megmentése érdekében. Kritizálta a Nyugat háborús politikáját, hangsúlyozva, hogy a fegyverszállítások nem vezetnek közelebb a békéhez. Támogatta a kínai–brazil béketervet, és kiemelte Magyarország részvételét a Béke Barátai csoportban. Az ukrajnai háborúval kapcsolatban Szijjártó a béketárgyalások fontosságát hangsúlyozta: 

Véget kell vetni az öldöklésnek és a szenvedésnek! Van, aki szerint ezt a csatatéren lehet megtenni, más pedig – ide tartozunk mi is – úgy gondolja, hogy a tárgyalóasztalnál.

Az amerikai elnökválasztás kapcsán a miniszter kijelentette, hogy Donald Trump győzelme lenne előnyösebb Magyarország számára: 

Ha az a kérdés, hogy a magyar–amerikai kapcsolatrendszernek, Közép-Európa biztonságának vagy a béke elérésének a szempontjából mi lenne a jobb, a nyilvánvaló válasz az, hogy Donald Trump győzelme.

Ráadásul Trump elnöksége alatt rend volt a világban, most meg nincs – jelentette ki.

Az interjú zárásaként Szijjártó Péter Győr városáról is beszélt, elmondva, hogy a személyes kötődése miatt fontos számára a város helyzete.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Dömötör Zoltán Dunakeszi Sportuszoda átadásán 2024. október 4-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.