Szu–34-es megsemmisítő csapása ukrán állásokra a határvidéken

Az orosz légierő drámai precíziós támadást hajtott végre ukrán célpontok ellen Kurszk közelében. A Telegramon közzétett videó sokkoló részleteket tár fel a műveletről.

2024. 10. 23. 10:19
Szu–34-es megsemmisítő csapása ukrán állásokra a határvidéken
Szu–34-es megsemmisítő csapása ukrán állásokra a határvidéken Forrás: Oroszországi Föderáció Védelmi Minisztériuma
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz védelmi minisztérium megdöbbentő felvételeket tett közzé Telegram-csatornáján, amelyek egy rendkívül hatékony légicsapást mutatnak be ukrán állások ellen a Kurszki terület határvidékén. A művelet során egy Szu–34-es vadászbombázó semmisített meg egy ukrán támaszpontot és az ott állomásozó katonai személyzetet.

Szu–34-es megsemmisítő csapása ukrán állásokra a határvidéken
Szu–34-es megsemmisítő csapása ukrán állásokra a határvidéken (Forrás: Oroszországi Föderáció Védelmi Minisztériuma)

A minisztérium közleménye szerint a támadást nagy pontosságú, univerzális tervezésű és korrekciós modullal ellátott légi bombákkal hajtották végre. Ez az újgenerációs fegyverrendszer lehetővé teszi a bombák irányított célba juttatását, minimalizálva ezzel a járulékos károkat és maximalizálva a katonai hatékonyságot.

A közzétett videofelvételen jól látható, ahogy a Szu–34-es vadászbombázó alacsony magasságban közelíti meg a célpontot, majd precíz időzítéssel oldja ki a bombákat. A robbanások ereje és pontossága megdöbbentő: az ukrán állások szinte azonnal megsemmisülnek a becsapódás után.

A Szu–34 (NATO-kód: Fullback) egy orosz kétüléses, minden időjárási körülmény között bevethető vadászbombázó repülőgép. A Szuhoj tervezőiroda fejlesztette a Szu–27-es alaptervein, jelentős fejlesztésekkel a bombázó szerepkörre optimalizálva. Kiemelkedő jellemzője a nagy hatótávolságú, nagy pontosságú fegyverek alkalmazásának képessége. A repülőgép rendelkezik fejlett avionikával, beleértve a többcélú radarrendszert és a precíziós navigációt. A pilótafülke modern, ergonomikus kialakítású, a két pilóta kényelmesen fér el benne hosszú bevetések során is.

A Szu–34-es jelentős szerepet tölt be az orosz légierőben, számos konfliktusban vett már részt. A repülőgép sikeresnek bizonyult, de fejlesztése folyamatos. 

Fő jellemzői:

  • Hatótávolsága: 4000 km
  • Maximális sebesség: 1900 km/h
  • Hasznos teher: 8000 kg, beleértve a levegő–föld rakétákat, bombákat és lézerirányítású fegyvereket
  • Fejlett avionika és célzórendszer, lehetővé téve a precíziós csapásmérést

Az orosz védelmi minisztérium közleménye nem részletezte az ukrán veszteségeket, de a videófelvétel alapján feltételezhető, hogy azok jelentősek lehettek. A támadás időzítése és helyszíne arra utal, hogy az orosz haderő fokozza jelenlétét és aktivitását a határ menti régiókban.

Borítókép: Szu–34-es vadászbombázó harcba indul (Forrás: Oroszországi Föderáció Védelmi Minisztériuma)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.