Újabb település elfoglalásáról számolt be az orosz hadsereg

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint az orosz hadsereg elfoglalta Zorjane falut Kelet-Ukrajnában, jelentősen közelítve a stratégiai fontosságú Kurakhove ipari központhoz. Az ukrán hadsereg súlyos veszteségeket szenvedett az elmúlt 24 órában, több fronton is támadás alatt állva.

2024. 10. 19. 14:37
Egy orosz siklóbomba füstje Kurakhove területén, Donyecki területen, Ukrajnában 2024. július 4-én.
Egy orosz siklóbomba füstje Kurakhove területén, Donyecki területen, Ukrajnában 2024. július 4-én. Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz hadsereg október 19-én jelentette be, hogy elfoglalta Zorjane falut a Donyecki Népköztársaság területén. Ezzel a lépéssel az orosz erők tovább közelítettek az ipari jelentőségű Kurakhove városához, amely a régióban kiemelkedő stratégiai célpont.

Kurakhove, amely Donyecktől nyugatra helyezkedik el, az orosz hadsereg egyik legfőbb célpontjává vált a jelenlegi offenzívában. A város a háború előtt mintegy húszezer lakosa volt, és jelentős logisztikai központként funkcionált. A település elfoglalása jelentős csapást mérhetne az ukrán erők utánpótlási vonalaira. Az orosz védelmi minisztérium szerint a falu elfoglalásával az orosz csapatok most néhány kilométerre állnak Kurakhove központjától.

A konfliktus másik fontos frontvonalán, a Zaporizzsja régióban is felerősödtek az orosz csapások, további nyomást gyakorolva az ukrán védelemre. A jelentések szerint 

az elmúlt 24 órában az ukrán erők mintegy 1860 katonát veszítettek, miközben az orosz hadsereg számos ukrán katonai létesítményt és eszközt támadott meg.

 Az orosz légierő, tüzérség és drónok célba vették az ukrán katonai infrastruktúrát, köztük energiaellátási hálózatokat és repülőtereket is, amelyeket az ukrán hadsereg használt.

Az orosz védelmi minisztérium naponta frissített jelentése szerint 

az ukrán veszteségek a Donbász régió több pontján is jelentősek voltak. A déli frontvonalon az ukrán hadsereg 50 katonát veszített a Dnyeper-csoportosulás felelősségi zónájában, míg az ukrán erők keleti frontján 115 katona esett el.

Az orosz erők központi csoportosulása folytatta előrenyomulását az ellenséges védelem mélyebb rétegeibe, 460 ukrán katonát semlegesítve. A nyugati fronton az ukrán erők három ellentámadási kísérletét is visszaverték, amelyek során 350 ukrán katona vesztette életét. A HIMARS rakéták és drónok elleni orosz légvédelmi rendszerek is aktívan beavatkoztak, három amerikai gyártmányú rakétát és 31 drónt semmisítettek meg.

A jelenlegi harci helyzet Kelet-Ukrajnában fokozódó nyomás alá helyezi az ukrán hadsereget, miközben Oroszország további katonai sikereket ér el a régióban.

Borítókép: Egy orosz siklóbomba füstje Kurakhove területén, Donyecki területen, Ukrajnában 2024. július 4-én. (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.