Zelenszkij a NATO-főtitkárral egyeztetett

Az ukrán elnök nyilatkozatában elmondta, országa megérdemli, hogy egy napon a NATO teljes jogú tagja legyen.

Forrás: MTI2024. 10. 17. 21:03
 Volodimir Zelenszkij a NATO főtitkárával egyeztetett
Volodimir Zelenszkij a NATO főtitkárával egyeztetett Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NATO azon dolgozik, hogy Ukrajnát egyre közelebb hozza a szövetséghez – mondta csütörtökön Mark Rutte, a szervezet főtitkára Volodomir Zelenszkij ukrán elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján Brüsszelben.

Alig várom azt a napot, amikor Ukrajna a szövetség tagjaként lesz majd jelen, addig pedig továbbra is mindent megteszünk, amit csak tudunk, hogy Ukrajna győzedelmeskedjen. Ez létfontosságú közös biztonságunk szempontjából

– jelentette ki.

Mint mondta, a szövetségben vannak eltérő nézetek az Ukrajnának nyújtott támogatásról, de végső soron abszolút egyhangúságra van szükség, mert a szövetség biztonsága függ ettől.

Ukrajna demokrácia, mind a 32 szövetséges tagállam demokrácia, így vitatkoznak, de az egység végül teljes, hiszen ez a harc értékeinkről, a kollektív biztonságunkról szól

– mondta. Az ukrán elnök nyilatkozatában elmondta, országa megérdemli, hogy egy napon a NATO teljes jogú tagja legyen, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ez megtörténjen. – Ezért az ukrán győzelmi terv első alapvető pontja a NATO-ba való meghívás – tette hozzá. Rámutatott, hogy a NATO szabályai szerint minden olyan ország csatlakozhat a szövetséghez, amely osztja a közös értékeket és segít a tagok megerősítésében és védelmében. 

Ukrajna politikailag kívül áll a szövetségen, de a gyakorlatban Ukrajna már a NATO része

– tette hozzá. Kiemelte, hogy az ukrán nép a legerősebb fegyver az orosz invázió ellen: „Hiszek a népünkben, az ukrajnai egységben. Ha nem veszítjük el az egységet Ukrajnában, akkor győzni fogunk. De ez a partnereink egységétől függ” – jelentette ki.

Mint mondta, számít arra, hogy a NATO a következő hágai csúcstalálkozóig biztosítani fogja a már bejelentett, összesen 40 milliárd eurós pénzügyi támogatást Ukrajnának. Zelenszkij arra is kitért, hogy hírszerzési jelentések szerint Észak-Korea több ezer katonát képez ki, hogy támogassa Oroszországot a háborúban.

A saját földjükön képeznek mintegy tízezer katonát, de még nem mozgósították őket Ukrajnába vagy Oroszországba, azonban már jelen van bizonyos számú észak-koreai taktikai személyzet, méghozzá az oroszok által megszállt ukrán területen

– mondta. Mark Rutte szerint a szövetségnek nincs bizonyítéka arra, hogy észak-koreai katonák vesznek részt a harcokban, de az biztos, hogy Észak-Korea támogatja Oroszországot.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij a NATO főtitkárával egyeztetett (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.